KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Otvoreni pozivi za podršku europskom sektoru informativnih medija

2024 CROSS media 2

Komisija je objavila pozive za 2024. godinu za dostavu projektnih prijedloga namijenjenih razvoju i jačanju europskog sektora informativnih medija.

 

Potpora europskom sektoru informativnih medija provodi se u okviru Međusektorskog potprograma u programu Kreativna Europa, a temelji se na specifičnom cilju Programa djelovanja jačanja raznolikog, neovisnog, slobodnog i pluralističkog medijskog okruženja, kvalitetnog novinarstva i medijske pismenosti čime se njeguju sloboda i umjetničko izražavanje, međukulturni dijalog i socijalna uključenost.

 

POTPORA ZA NOVINARSKA PARTNERSTVA 2024 – SURADNJA I PLURALIZAM

Potpori za Novinarska partnerstva, dodijeljeno je ukupno EUR 11 milijuna za dvije zasebne teme: prekogranična suradnja u medijima (SURADNJA) i programi financiranja neovisnih medija (PLURALIZAM).

 

Prvom temom namijenjenoj suradnji, vrijednom EUR 6 milijuna, poduprijet će se prekogranična suradnja među informativnim medijskim organizacijama koje su usmjerene na inovativne poslovne modele i/ili novinarske projekte. Financiranje je usmjereno na konzorcije medijskih organizacija (tj. neprofitne, javne i privatne medijske kuće, medijske udruge, nevladine organizacije itd.) koji potiču transformaciju medija, pouzdano izvješćivanje i usavršavanje vještina stručnjaka u području informativnih medija.

 

Drugom temom namijenjenoj pluralizmu, vrijednom EUR 5 milijuna EUR, nastoji se poduprijeti sektor informativnih medija koji je neizmjerno važan za demokratsku raspravu i sudjelovanje građana. Poziv je usmjeren na uspostavu i distribuciju programa financiranja za lokalne ili regionalne medije, medije zajednice, istraživačko novinarstvo te medije specijalizirane za vijesti od javnog interesa. Poziv je stoga otvoren organizacijama (tj. medijskim udrugama, nevladinim organizacijama, civilnom društvu, istraživačkim centrima, sveučilištima itd.) s iskustvom u medijima koje mogu djelovati kao posrednici u pružanju potpore sektorima informativnih medija kojima je pomoć najpotrebnija.

Rok za podnošenje prijava je 14. veljače 2024., a očekuje se da će projekti, u trajanju od 24 mjeseca, započeti krajem 2024. Na ovom pozivu podnositelji projektnih prijava mogu odabrati temu koja je relevantna za njihov interes ili se prijaviti za oboje.

 
ONLINE INFORMATIVNI WEBINAR U ORGANIZACIJI EACEA-e

Nakon objave poziva, Europska agencija za kulturu i obrazovanje je najavila informativni webinar na kojem će potencijalnim prijaviteljima predstaviti mogućnosti financiranja putem poziva za Novinarska partnerstva 2024 te odgovorila na pitanja sudionika. Webinra će se održati 6. prosinca 2023. godine, a više informacija o točnom terminu bit će uskoro objavljeno. Desk Kreativne Europe – Kultura na svojim mrežnim stranicama pravovremeno će podijeliti informaciju!

LINK ZA INFOSESSION - 6 / 12 / 2023 

Meeting link: https://ecconf.webex.com/ecconf/j.php?MTID=mc7ac301ec3a2255f44dc3ac90ce…
Meeting number (access code): 2744 860 4262 
Meeting password: Hm4FpvFB*22 (46437832 from phones)

 

POTPORA ZA MEDIJSKU PISMENOST 2024

Potporom za medijsku pismenost, vrijednom EUR 2 milijuna, podržat će se  uspostavljanje paneuropskog konzorcija koji će prenositi najbolje prakse posebno prelaskom kulturnih, državnih ili jezičnih granica; koji će razvijati alate i aktivnosti medijske pismenosti kojim bi se osigurao prijenos praksi najširoj mogućoj publici pokrivajući različite vrste modaliteta dostave medija. Očekuju se i forumi za razmjenu najboljih praksi kod specifičnih dobnih skupina, skupina s ograničenim vještinama ili pristupima i onih koji su u opasnosti od društvene isključenosti, te podrška stručnjacima za medijsku pismenost kako bi prilagodili svoju praksu novim medijskim formatima i obrascima medijske potrošnje koji se brzo mijenjanu i razvijaju. Prihvatljivi prijavitelji su partnerski konzorciji sastavljeni od pravnih subjekta koji uključuju profitne i neprofitne organizacije, javne (nacionalne, regionalne i lokalne) institucije, međunarodne organizacije, sveučilišta i obrazovne institucije, medijske organizacije, istraživačke i tehnološke institucije, pružatelje tehnoloških usluga s ekspertizom medijske pismenosti i digitalnih medija. Partnerski konzorcij mora biti sastavljen od minimalno 3 partnera koji se nalaze u 3 različite države koje sudjeluju u programu Kreativna Europa.

Rok za podnošenje prijava je 7. ožujka 2024. godine, a početak odobrenih projekata, u maksimalnom trajanju od 24 mjeseca, može se očekivati početkom 2025. godine.

 

ONLINE INFORMATIVNI WEBINAR U ORGANIZACIJI EACEA-e

Europska agencija za kulturu i obrazovanje održat će informativni webinar na kojem će svim zainteresiranima i potencijalnim prijaviteljima predstaviti mogućnosti financiranja putem poziva za Medijsku pismenost 2024. Webinra će se održati u ponedjeljak 4. prosinca 2023. godine.

LINK ZA INFOSESSION 4 / 12 / 2023

Meeting link: https://ecconf.webex.com/ecconf/j.php?MTID=md94b1b6f1e1c3710d2158b8c9d68bb3c
Meeting number (access code): 2744 847 2385
Meeting password: ynZSwW9P@35 (96979997 from phones)

 

Prijave na otvorene pozive ispunjavaju se i predaju online putem Funding and tenders opportunity portala