KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Otvoreni pozivi u okviru Međusektorskog potprograma 2023.

Pozivi u okviru Međusektorskog potprograma 2023.

U okviru Međusektorskog potprograma 8. prosinca 2022. godine otvoreni su pozivi za dostavu projektnih prijedloga kojima je cilj jačanje kapaciteta europskog informativnog medijskog sektora te poticanje inovativnih pristupa u stvaranju, pristupu, distribuciji i promociji sadržaja između različitih kulturnih i kreativnih, audiovizualnog te ostalih sektora.

 

POTPORA ZA NOVINARSKA PARTNERSTVA 2023 – SURADNJE I PLURALIZAM

Potporom za Novinarska partnerstva 2023 obuhvatit će se dvije teme u informativnom medijskom sektoru: Suradnje i Pluralizam.

Prvom temom (Novinarska partnerstva - suradnje) podržat će se međusektorska djelovanja koja adresiraju strukturne i tehnološke izazove s kojima se suočava medijski sektor, te će se kroz suradnje, digitalne vještine, prekogranično i/ili suradničko novinarstvo podržati izrada visokokvalitetnih medijskih standarda i poslovnih modela. Prijavitelji se mogu odlučiti između dva sektorska prioriteta: Suradničke poslovne transformacije ili Projekti novinarske suradnje. Partnerski konzorcij mora biti sastavljen od minimalno 3 partnera koji se nalaze u 3 različite države koje sudjeluju u Programu.

Drugom temom (Novinarska partnerstva - pluralizam) podržat će se organizacije koje će osmišljavati i provoditi sheme potpore za informativne medijske organizacije i nezavisno novinarstvo, kao i ostale mjere za jačanje kapaciteta. Aktivnostima se mora pružati podrška u najmanje 4 države Europske unije. Dozvoljene su prijave pojedinačnih prijavitelja, kao i prijave konzorcija koji se sastoji od najmanje 2 partnera.

  • Predviđeno trajanje projekta: do 24 mjeseca
  • Rok: 27. travnja 2023. godine u 17 sati

 

POTPORA ZA MEDIJSKU PISMENOST 2023

Potporom za medijsku pismenost 2023 podržat će se uspostavljanje paneuropskog konzorcija koji će raditi na unapređenju određenih područja medijske pismenosti te razvijati kritičko mišljenje i kompetencije u korištenju medija. Partnerski konzorcij mora biti sastavljen od minimalno 3 partnera koji se nalaze u 3 različite države koje sudjeluju u Programu, a njihov projektni prijedlog mora uključivati barem dvije od ove četiri aktivnosti: dijeljenje najboljih praksi iz inovativnih projekata medijske pismenosti koji uzimaju u obzir promjenjivi medijski ekosustav, razvoj inovativnih, interaktivnih online alata za pružanje rješenja za postojeće i buduće izazove u online okruženju, razvoj materijala i alata koji će pomoći građanima da razviju kritički pristup medijima te razvoj praksi medijske pismenosti prilagođenih promjenjivom medijskom okruženju.

  • Predviđeno trajanje projekta: do 24 mjeseca
  • Rok: 30. ožujka 2023. u 17 sati

 

POTPORA ZA KREATIVNI INOVATIVNI LABORATORIJ 2023

Potporom za Kreativni inovativni laboratorij 2023 podržat će se novi oblici stvaranja koji se nalaze na sjecištu raznih kulturnih i kreativnih sektora, primjerice kroz eksperimentalne pristupe i upotrebu inovativnih tehnologija, te inovativni međusektorski pristupi i alati koji omogućuju distribuciju, promociju, monetizaciju te mogućnost pristupa u kulturnom i kreativnom sektoru. Projektni prijedlozi moraju predstaviti prikladne strategije za osiguravanje održivije i zelenije industrije, u skladu s idejama novog europskog  Bauhausa, te rodne ravnoteže, inkluzije, raznolikosti i zastupljenosti. Projektne aktivnosti moraju posjedovati visoki stupanj replikabilnosti u audiovizualnom i ostalim kulturnim i kreativnim sektorima. Partnerski konzorcij mora biti sastavljen od minimalno 2 partnera.

  • Predviđeno trajanje projekta: do 24 mjeseca
  • Rok: 20. travnja 2023. u 17 sati

___________________________________________________________________

 

Poveznice na pojedinačne pozive mogu se pronaći u desnom stupcu ove stranice. U pojedinačnim pozivima nalazi se pripadajuća natječajna dokumentacija.

Sve prijave se ispunjavaju i predaju online putem Funding and tenders opportunity portala.

 

INFO SESSION

Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) najavila je online info sessione u siječnju 2023. godine, s ciljem predstavljanja Poziva koji se provode u okviru Međusektorskog potprograma.

  • Info session namijenjen Potpori za Novinarska partnerstva 2023 održat će se 13. siječnja 2023. godine od 11:00 do 12:30, a moći će mu se pristupiti putem ove poveznice.
  • Info session namijenjen Potpori za medijsku pismenost održat će se 20. siječnja 2023. godine od 10:30 do 12:00 putem ove poveznice.

Datum održavanja info sessiona namijenjenog Potpori za Kreativni inovativni laboratorij 2023 još nije objavljen, no o njemu ćemo pravovremeno obavijestiti.

 

Sve zainteresirane pozivamo da prisustvuju online info sessionima koji su besplatni i održat će se na engleskom jeziku putem Webex platforme.