KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Europski kazališni forum 2023. predstavlja Preporuke iz Opole

2023 Opole

Europska komisija objavila je politički dokument Preporuke iz Opole koji je nastao kao rezultat Europskog kazališnog foruma 2023 održanog u JK Opole Theatre u Poljskoj od 11. do 13. svibnja 2023.

 

Europski kazališni forum 2023 održan je pod naslovom Osmišljavanje puta prema naprijed čiji je rezultat visoko politički dokument koji donosi preporuke za rješavanje hitnih problema s kojima se europski kazališni sektor suočava. Preporuke iz Opole žele europski kazališni sektor usmjeriti prema održivim, digitalnim i društveno odgovornim praksama.

Preporuke su objedinile glas šireg europskog kazališnog sektora te je ustanovljeno da se europski kazališni sektor bori se s višestrukim i složenim krizama, koje su posljedice pandemije COVID-19, klimatskih kriza, inflacije u Europi, rata u Ukrajini i geopolitičkih napetosti diljem Europe. Iznesene su potrebe, brige i prioritete kazališnog sektora koje navode promjene koje bi europske institucije trebale napraviti sljedeće godine, do 2025. i do 2027. Jedan od ključnih ciljeva istaknutih u dokumentu je razvoj i implementacija alata za procjenu održivosti za mjerenje i smanjenje ugljičnog otiska cijelog kazališnog sektora.

 

Preporuke koje su predstavljene na forumu bavile su se trima "stoljetnim izazovima" koje je Europska komisija identificirala:

  • demokracija, međunarodna suradnja i moć kazališta
  • održivost i zelena tranzicija
  • digitalna spremnost

Istaknuti izazovi odražavaju vrijednosti švedskog predsjedanja Vijećem Europske unije te će služit kao temelj za buduće političke prioritete. Između ostalog, dokument naglašava potrebu za čvrstim okvirom europske politike za kazalište, koji se temelji na Europskoj kazališnoj inicijativi. Sveobuhvatno razumijevanje vrijednosti kazališta smatra se ključnim za oslobađanje njegovog potencijala za poticanje kreativnosti, jačanje društvene kohezije i doprinos europskom identitetu.

 

PUTOKAZ NAPRIJED

 

Putokaz izrađen na Europskom kazališnom forumu 2023., temelji se na idejama više od 200 sudionika. Iznesene su potrebe, izazovi i prioriteti kazališnog sektora koji su usklađeni s razvojem ostalih važnih politika u kulturnom sektoru a koje uključuju:

  • Stručne skupina otvorenih metoda koordinacije (OMC) Europske komisije za održivost i klimatske promijene;
  • izvješće Voices of Culture o mentalnom zdravlju;
  • EIT o kulturi i kreativnosti;
  • shemu i inovacije platforme Perform Europe, koja nastoji promicati suradnje između kulture i drugih industrija za društvenu transformaciju;
  • Odbor ministara Vijeća Europe,  koji je prepoznao transformativnu ulogu kulture u održivom razvoju

 

Preporuke iz Opole pozivaju Europsku komisiju da usvoji holistički i međusektorski pristup za razvoj sveobuhvatnog okvira kazališne politike. Ovaj će pristup sektoru omogućiti učinkovito rješavanje globalnih izazova i poticanje suradnje s drugim kreativnim i kulturnim sektorima, udruživanjem resursa i većim utjecajem na pitanja kao što su digitalizacija i održivi razvoj.

 

 

Download PDF Preporuke iz Opole

Izvor.