KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Europski kazališni forum 2023: Osmišljavanje puta prema naprijed

Europski kazališni forum 2023: prijedlog plana za budućnost sektora

Pod naslovom Osmišljavanje puta prema naprijed, najavljen je Europski kazališni forum 2023 koji će se održati od 11. do 13. svibnja 2023. u Oupolu u Poljskoj. 

 

Europski kazališni forum 2023 bit će pozornica za novi putokaz koji će europski kazališni sektor učiniti održivijim, pravednijim i bolje opremljenim za suočavanje sa sadašnjim i budućim izazovima, a predstavlja vodeće događanje za europsku zajednicu izvedbenih umjetnosti u 2023. godini.

Organizatori foruma pokušat će ponudit plan kojim će europski kazališni sektor postati održiviji, pravedniji i opremljeniji na putu prema naprijed, te su predstavili tri cilja foruma: 

1. Odgovor na geopolitičke i klimatske krize te njihov utjecaj na sektor.

2. Odgovor na izazove i prakse u sektoru koji su vezani uz održivost, digitalizaciju i društvo.

3. Razvoj i usvajanje alata za procjenu održivosti u sektoru s ciljem mjerenja i smanjenja ugljičnog otiska.

 

 

Forum se održava u razdoblju od 11. do 13. svibnja 2023. u Kazalištu Jan Kochanowski u Opolu (Poljska). Cjelokupni program događanja dostupan je ovdje, a registracije za sudjelovanje bit će objavljene uskoro.

Europski kazališni forum nadovezuje se na prethodni kazališni forum koji je organiziran 2020. godine, na pilot projekt Perform Europe (2019-2020), na objavljenu studiju Položaj kazališta u državama članicama Europske unije (2020) i na Deklaraciju iz Dresdena iz 2020. godine.

 

 
POZADINA

Potprogram Kultura aktualnog programskog razdoblja Kreativne Europe (2021-2027) podržava kazališni sektor kroz projekte kulturne suradnje, mreže i platforme te putem mobilne sheme  financiranja Culture Moves Europe. Tijekom prethodnog programskog razdoblja Kreativne Europe (2014-2020) upravo je kazalište bila druga po redu financirana djelatnost unutar potprograma Kultura. Organizatori projekata naglasili su potrebu za strukturiranijem pristupu kazališnom sektoru, stoga su Europska komisija i njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije pokrenuli Europsku kazališnu inicijativu i organizirali prvi Europski kazališni forum 2020. godine

 

Izvor.