KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Zajednica kao prilika - kreativna arhivska i korisnička mreža

2014 HDA 03
2014 HDA 01
2014 HDA 02

Prioriteti

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: digitalizacija, obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

Ovaj je projekt proistekao iz težnje da se povežu stvaratelji povijesti s baštinskim ustanovama i da se svijest o očuvanju i vrijednosti kulturne baštine usadi u svijest pojedinca. Aktivnosti projekta (poput: Podijelite sjećanje na vlastitu povijest – Topoteke, MOMatoni, MOMškole, Avantura u arhivu) oblikovane su tako da čvršće povežu zajednicu s arhivom.

Cilj projekta

Jačanje suradnje između arhivskih i obrazovnih ustanova te zainteresirane javnosti. Povezivanje ustanova i njihovih korisnika na nacionalnoj i međunarodnoj razini korištenjem međunarodno pristupačne infrastrukture (portali: Topoteka, Monasterium).

Stečeno iskustvo

Premda Hrvatski državni arhiv već niz godina gaji suradnju s obrazovnim ustanovama, ovaj je projekt otkrio da postoje nove mogućnosti za suradnju. Arhiv je ponudio osnovnim i srednjim školama suradnju na projektu kroz dvije aktivnosti: Topoteka i Avantura u arhivu. Škole su, sukladno svojim mogućnostima i sklonostima učenika, odabrale jednu ili obje aktivnosti. Iskustvo stečeno ovom vrstom suradnje usmjerit će pedagoške aktivnosti arhiva u idućim godinama.