KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

IMAGINE 2020 (2.0) - Art, ecology & possible futures

2015 Domino IMAGINE 2020 01
2015 Domino IMAGINE 2020 02
2015 Domino IMAGINE 2020 03

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- jačanje kapaciteta: obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

Imagine 2020 (2.0) mreža je 10 umjetničkih organizacija temeljenih na EU, koju financira Creative Europe, s naglaskom na podizanju svijesti u kulturnom polju i širem kontekstu civilnog društva oko pitanja socioekonomske krize s kojom se trenutno nalazimo suočenima. Temelji se na umjetničkim produkcijama, istraživanju i razvoju te potiče razmjenu resursa, ideja, znanja i rasprave na različitim temama pod okriljem umjetnosti i ekologije.

Projekt Imagine 2020 započeo je kao mreža 11 kulturnih organizacija 2010. godine. Nakon završetka projekta, Europska komisija prepoznala je važnost i učinjen utjecaj projekta  Imagine 2020 mreže te je dodijelila potporu za nastavak projekta do 2020. godine.

U suvremenom promišljanju svijeta umjetnost, kultura i okoliš bitna su područja koja se isprepliću i samim time otvaraju nova uzbudljiva i stimulativna polja za istraživanje ideja i potiču kreativno razmišljanje o ekološkim pitanjima u 21. stoljeću. Mreža partnera svjesna je da umjetnici mogu imati veliku ulogu u bilježenju, ali i u reagiranju na dane pozicije u prirodnom poretku. Umjetnost kao takva može biti poticaj na akciju i katalizator promjena, a to je upravo ono na što želimo ukazati i što želimo istaknuti kroz projekt Imagine2020.

Cilj projekta

- progovarati o temama ekologije i urbanizma kroz umjetnički izričaj

- spojiti aktivizam i kulturu na inovativan način

- ukazivanjem  na postojeće probleme osvijestiti javnost

- ponuditi javnosti modele i načine kako doprinijeti poboljšanju situacije

- korištenje inspirativne moći umjetnosti potaknuti publike na promišljanje i vlastiti angažman

- kroz istupanje iz znanstvenog i aktivističkog komunikacijskog kanala približiti temu ekologije zainteresiranoj javnosti

- približiti temu ekologije i stvoriti novu zainteresiranu aktivnu publiku

Stečeno iskustvo

S obzirom na aktualnost teme, inovativnost u pristupu temi te veliku participativnost  unutar projekata ciljnim se skupinama (aktivistima, znanstvenicima i umjetnicima), koje su profesionalno vezane uz temu, iz godine u godinu omogućuje svjež i drugačiji uvid u problematiku. Ciljne skupine koje nisu profesionalno vezane uz temu (zainteresirana javnost) dobivaju priliku zainteresirati se za suvremenu umjetnost jer im privlači tema koju poznaju i o kojoj imaju neku količinu predznanja, no dosad ju nisu imali prilike vidjeti zastupljenu i predstavljenu u različitim umjetničkim praksama. Kako je riječ o važnoj temi koje je predmet brojnim znanstvenih i aktivističkih razmatranja, projekt također poseže za resursima znanja i vještina koje su razvili stručnjaci (znanstvenici) izvorno uključeni u bavljenje ekologijom. Temeljitim istraživanjem i spajanjem umjetnosti i znanosti kao rezultat stvara se promišljena umjetnička reakciju na bitnu ekološku problematiku. U projekt, iz godine u godinu, uključen sve veći broj stručnjaka s područja kulture, znanosti i aktivizma, te ostvareni kontakti i nove suradnje pružaju osnovu za daljnje suradnje među uključenim pojedincima.