KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Creart – Network of Cities for Artistic Creation 2.0

2017 HDLU 01
2017 HDLU 02
2017 HDLU 03
2017 HDLU 04
2017 HDLU 05

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: novi poslovni modeli

- jačanje kapaciteta: obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

CreArt (Network of Cities for Artistic Creation) je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2007. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti.

U okviru projekta održavaju se konferencije, lokalni seminari za umjetnike, umjetničke rezidencije, umjetničke radionice, seminari za kustose, putujuće grupne i dualne izložbe, natječaji za street art te lokalni projekti povodom obilježavanja Europskog dana kreativnosti.

Cilj projekta

  1. Nastaviti kontinuirani i profesionalni sustav transnacionalne mobilnosti, kulturne razmjene i zajedničkih radnih iskustava među različitim dionicima u kreativnom i kulturnom sektoru.
  2. Razviti više prilika za usavršavanje za dionike u kulturi: umjetničke rezidencije, radionice, seminare, konferencije i susrete.
  3. Razviti radne metodologije za specifične grupe (djecu, mlade i odrasle) koje promiču kreativnost kao alat za osobni razvoj.
  4. Iskoristi prednosti tehnoloških mogućnosti za komunikaciju, diseminaciju, razmjenu kreativnih i kulturnih ideja kroz CreArt website i platformu za razmjenu ideja i projekata.
  5. Izgraditi publiku kroz uključivanje raznih gradova u Europski dan kreativnosti i putem putujućih izložbi.
  6. Identificirati i istražiti, kroz konferencije, seminare i susrete, najbolje prakse u kulturnom razvitku.
  7. Pomoći u razvoju socijalnog statusa umjetnika, baziranog na Prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta (2006/2249).
  8. Potaknuti razvoj i diseminaciju kulturne ponude u gradovima uključenima u Mrežu.
  9. Potaknuti razvoj i modernizaciju sektora vizualnih umjetnosti i sektora kulturnih industrija, pomoći u konsolidaciji kreativnog sektora na lokalnoj i europskoj razini.
  10. Poboljšati edukaciju djelatnika i poduzetnika u Sektoru kreativnih i kulturnih industrija.

Stečeno iskustvo

Kroz suradnju s dvanaest zemalja članica CreArt mreže steklo se veliko iskustvo međunarodne kulturne suradnje te su ostvareni kontakti s međunarodnom umjetničkom scenom.