KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Corners - Turning Europe inside out

2014 POGON 01
2014 POGON 02
2014 POGON 03

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: digitalizacija

Opis projekta

CORNERS je platforma za umjetnike i publiku koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe. Corners umjetnicima i istraživačima stvara mogućnosti suradnje na međunarodnim multidisciplinarnim umjetničkim projektima. Cilj projekta je omogućiti razmjenu onkraj geografskih, političkih i ekonomskih podjela. Više od 70 umjetnika i istraživača susrelo se kroz CORNERS kao i više od 50 organizacija i insitutcija kao partnera i suradnika. Umjetnici iz raznih mjesta susreli su se i inspirirali jedni drugima, kao i mjestima koja su posjetili. CORNERS im je omogućio da stvaraju nove umjetničke projekte koji uključuju lokalne zajednice, a umjetnici su se inspirirali novim susretima.Projekt je započeo Xpedicijama na različitim mjestima po Europi (Pulja, Italija u 2014. i Sjeveroistočna Engleska u 2015, kao i druga mjesta). Na tim Xpedicijama umjetnici iz različitih europskih zemalja koji se bave različitim umjetničkim disciplinama, radili su zajedno i stvorili 16 projekata koji su uglavnom predstavljeni u raznim rubovima Europe. U tim su se radovima umjetnici susretali i surađivali s lokalnom zajednicom na svakoj pojedinoj lokaciji.

Cilj projekta

Pored toga da omogućuje umjetnicima da rade u međunarodnom okruženju, cilj projekta bio je i približiti transnacionalnu umjetnost malim lokalnim zajednicama te uspostaviti okruženje širom Europe koje bi omogućilo i potaklo umjetnike i kulturne organizacije da surađuju s lokalnim zajednicama te da ih uključe u su-stvaranje, dijeljenje znanja i entuzijazma na mikronivou.

Stečeno iskustvo

Prilikom planiranja velikih projekata na europskoj razini važno je dobro poznavati partnere, njihove kapacitete i ekspertizu te prema tome realistično oblikovati projektne aktivnosti. Prilikom provedbe projekta važno je pomno planirati protok novca i likvidnost organizacije da bi se sve aktivnosti mogle pravodobno provesti. Pravodobno lokalno sufinanciranje je ključno ne bi li se provoditelji susreli sa što manje komplikacija pri provedbi aktivnosti. Stekli smo iskustvo provođenja kulturnih aktivnosti u malim sredinama i iskustvo vezano za participaciju publike u su-stvaranju umjetničkih radova. Međunarodna suradnja omogućila nam je i "pogled izvana" na naš lokalni kontekst, a suradnje između hrvatskih i stranih umjetnika su osnažile lokalnu scenu i osigurale nove dugoročne veze među umjetnicima i organizacijama.