KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Wom@rts: Women Equal Share Presence in Arts and Creative Industries

Comics - Helena Klakočar Vukšić ©Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci
Hrvatski proizvod - Vlasta Delimar ©Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci
Hrvatski proizvod 2 - Vlasta Delimar ©Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

Projekt  „Wom@rts“ predstavlja transnacionalnu mrežu i plaftormu koja je posvećena razvoju svijesti o ravnopravnosti spolova, posebice u području zastupljenih propulzivnih umjetničkih medija, kao i  kreativnih industrija, otvarajući mogućnost veće vidljivosti žena u području umjetnosti. Okosnica projekta „Wom@rts“ je 70.-ta obljetnica prvog izdanja svjetski poznatog djela autorice Simone de Beavouir, „Drugi spol“.

Strategija projekta „Wom@rts“ bazira se i pomno osmišljenoj fluktuaciji mobilnosti od oko 180 umjetnika i njihovih djela koja će se izraditi i prezentirati putem rezidencijalnih programa, projekcija, izložbi, konferencija i digitalnih interaktivnih promocija između partnera, počevši od 2018. Veliku će ulogu odigrati i sami alati e-platformi i digitalnih interaktivnih medija za promociju sviju navedenih sadržaja, kao i implementacija ideja i djela „Wom@rts“ u prostoru konkretnih interaktivnih medija, prostoru koji daje nove mogućnosti ojačanja samozapošljivosti pojedinaca i jačanja kapaciteta postojećih institucija.

Cilj projekta

Cilj projekta je širenje svijesti o jednakopravnoj prisutnosti žena u polju umjetnosti i kreativnih industrija. U sklopu ciljanih aktivnosti radionica, prezentacija izložbi i konferencija projekt treba ukazati na mogućnosti suvremenog konteksta društva kao pozitivan izazov u prepoznavanju ravnopravne zastupljenosti žena, koristeći umjetnost kao afirmaciju. U četiri godine provesti će se oko 180 aktivnosti koje će obuhvatiti širok raspon publike a u konačnici razviti kompetencije žena u kreativnim industrijama i otvoriti mogućnost samozapošljivosti.

Stečeno iskustvo

-          Osustavljivanje u području vođenja EU projekta unutar visokoobrazovne institucije

-          Dodatno osustavljenje i stjecanje organizacijskih međupartnerskih komunikacijske vidljivosti,te kompetencija za internacionalne aktivnosti

-          Implementacija  i afirmacija ravnopravne zastupljenosti žena u područku umjetnosti i kreativnih industrija

-          Razmjena i implementacija iskustva na području stripa, ilustracije, književnosti, digitalnih medija i grafike

-          Implementacija kreativnih industrija (u kasnijoj fazi projekta)

-          Formiranje strategije promoviranja i afirmacije ciljanog sadržaja kroz ciljanu publiku