KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

REFEST: Images and Words on Refugees Routes

Exhibition in fano 1
Board game created in madrid residency
Exhibition in fano davor konjikusic
Mindmap residency on croatia
Refest 1 (maríapeąa)
Refest 6 (yeyeigómez)

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

Opis projekta

Projekt okuplja 4 organizacije koje vode renomirane festivale koji su postali platforme za raspravu o društvenim pitanjima kroz umjetničke medije. Zbog mjera štednje i kumulativnog učinka recesije posljednjih godina koja pogađa područje kulture, festivali se bore protiv zasićenosti tržišta i konkurencije drugih festivala. Posljednjih godina posjetitelji i prihodi opadaju, što je negativno utjecalo i na količinu i kvalitetu sponzora što je utjecalo na iznos dostupnih sredstava za produkcije festivala. Svaka organizacija putem javnog natječaja odabrala je 8 umjetnika iz ciljne skupine: Organ Vida 8 fotografa iz HR, Festivalito 8 ilustratora, Passaggi 8 pjesnika, Balkan Photo Festival 8 fotografa.Na rezidencijama se razvijaju zajednički radovi umjetnika koji de biti izloženi u Sarajevu, Madridu, Fanu i Zagrebu.

Cilj projekta

Glavni cilj je zajednički pronaći rješenje za održanje i povećanje publike, bogaćenje i internacionalizaciju kulturne ponude u zemljama sudionicama, ponuditi odgovor na ulogu festivala u soci-kulturnom smislu. Poseban cilj je ponuditi odgovor na javno mišljenje o izbjeglicama kroz umjetničko predstavljanje materijala.

Stečeno iskustvo

Iznimno iskustvo stečeno je u samom procesu rada s organizacijama čiji fokus djelatnosti nije u istom mediju kao Organu Vida. Realizirati zajedničke radove umjetnika iz različitih medija nije bilo lako, no rezultiralo je uspjehom. Posebno iskustvo stekli su samo umjetnici na rezidencijama i u procesu rada s drugim umjetnicima. Njihova istraživanja nastala na rezidencijama postepeno se pretvaraju i u samostalne umjetničke radove te se nastavljaju i po završetku ovog projekta.