KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Read Me I am Yours

2018 Fraktura 01
2018 Fraktura 02
2018 Fraktura 03

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta u području obrazovanja i osposobljavanja

Opis projekta

Projekt Read Me, I am Yours, sufinanciran iz programa Europske unije Kreativna Europa, zajednički je pothvat eminentnih književnih organizacija s ciljem promicanja europske književnosti iz manjih poznatih jezičnih područja. Partneri u projektu su organizacije koje vode renomirane književne festivale iz različitih dijelova Europe koji predstavljaju manje poznate europske jezike. Svi partneri dijele određeno zajedničko povijesno, društveno i političko iskustvo koje ih čini jedinstvenima na europskoj razini. Osjećajući da mi, zemlje europske periferije, možemo mnogo ponuditi središnjoj Europi, želimo okrenuti europski fokus prema različitim rubovima gdje književnosti manjih naroda, regija i manjina koegzistiraju, a koje su, usprkos visokoj kvaliteti njihova pisanja, nedovoljno zastupljene na književnom i kulturnom polju.

Cilj projekta

Cilj projekta Read Me, I am Yours jest promicanje međukulturnog razumijevanja interkulturnog dijaloga – kako među književnim kulturama koje potječu iz manje poznatih europskih jezika tako i sa zemljama izvan Europe – i razmjena omogućavanjem i njegovanjem mobilnosti autora, izdavača, prevoditelja, književnih agenata i drugih kulturnih posrednika, kao i onih koji djeluju u kulturnom sektoru.

Stečeno iskustvo

Ovaj nam je projekt pružio priliku da stvorimo plodan savez sa svojim partnerima na međunarodnoj razini, razmijenimo resurse i ideje, podijelimo iskustva i know-how, ali i da zajedno surađujemo na razvoju pristupa čitateljima prema njihovim potrebama. U okviru projekta susrećemo se s novim potencijalnim partnerima koji će se pridružiti našem savezu u postizanju zajedničkog cilja: promocije naših manje poznatih, ali ne i manje izvrsnih književnosti koje imaju zajedničke europske vrijednosti. Razmjena znanja i praktičnog iskustva u organiziranju književnih događanja i promicanju čitanja olakšava međunarodne profesionalne mogućnosti i služi kao osnova za primjenu novih pristupa publici koja se polako pretvara u digitalnu. Gostujući na partnerskim festivalima, upoznali smo brojne autore i druge organizatore kulturnih događanja i uspostavili nove suradnje. Sudjelujući u događajima projekta, bili smo u mogućnosti procijeniti svoju praksu i poboljšati svoj rad.