KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti

Dan za danom, Galerija Nova, 2016, fotografija: Ivan Kuharić
Arte Útil, Galerija Nova, 2015, fotografija: Ivan Kuharić
David Maljković: Retrospektiva po dogovoru, Galerija Nova, 2015, fotografija: Ivan Kuharić
David Maljković: Retrospektiva po dogovoru, HDD galerija, 2015, fotografija: Ivan Kuharić
Javna knjižnica, Galerija Nova, 2015, fotografija: Ivan Kuharić
Herojska iscrpljenost, Galerija Nova, 2015-16, fotografija: Ivan Kuharić

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

Projekt se bavio problematikom održivosti i budućnosti malih i srednjih umjetničkih institucija. Polazio je od potrebe analize tendencija unutar suvremenog evropskog kulturnog pejzaža usmjerenog ubrzanoj privatizaciji umjetničkih institucija, koju prati rast i promicanje centraliziranih mega-institucija kao glavnih pokretača suvremene umjetničke proizvodnje i prezentacije, koje se temelje na korporativnoj institucionalnoj logici i populističkom konceptu javne sfere.

Cilj projekta

Glavni cilj projekta bio je ispitati i razviti modele za održavanje malih i srednjih umjetničkih institucija u budućnosti, kroz ojačavanje njihove suradnje s različitim lokalnim organizacijama i dionicima, poticanje razvoja novih publika, jačanje kapaciteta kulturnih radnika i institucija i fokusiranje na transnacionalnu cirkulaciju umjetničkih ideja i projekata.

Stečeno iskustvo

Provedbom ovog EU projekta producirali smo i predstavili nove umjetničke radove domaćih i stranih umjetnika, nastale u suradnji s nezavisnim kulturnim inicijativama/javnim institucijama te smo istražili i oblikovali modele umjetničkog i kulturnog djelovanja koji interveniraju u društvene odnose. Projekt je omogućio stvaranje i predstavljanje umjetnosti koja je kadra ponuditi viziju o temama protjeranim iz javne sfere i razvijanje dugoročnih i inovativnih modela suradnje i dijaloga između lokalne i međunarodne suvremene likovne scene.