KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

MADE IN: CRAFTS – DESIGN NARRATIVES

2018 MADE IN 01
2018 MADE IN 02
2018 MADE IN 03
2018 MADE IN 04
2018 MADE IN 05
2018 MADE IN 06
2018 MADE IN 07
2018 MADE IN 08

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

Made in je inicijativa za istraživanje, dizajn, obrt i baštinu koja potiče suradnju i razmjenu znanja između tradicionalnih obrta i suvremenih dizajnera. Kroz različite interaktivne aktivnosti razvoja publike, projekt će zagovarati pristupačan i inkluzivan dizajn i predstaviti europsku zanatsku baštinu široj javnosti. Tradicionalni zanati i tvornice predstavljaju vrlo vrijedan segment lokalnog kulturnog i umjetničkog identiteta i nematerijalne kulture. Osobito u doba globalizacije, obrti - usko povezani s lokalitetima u kojima nastupaju - predstavljaju način očuvanja lokalnog identiteta i lokalne prepoznatljivosti. Cilj projekta je očuvanje ovog kulturnog potencijala djelovanjem na različitim razinama: sakupljanjem detaljne dokumentacije o odabranim lokalnim obrtnicima i proizvođačima; organiziranjem rezidencija i razvijanjem projekata koji povezuju obrtnike i dizajnere; i na kraju, poticanjem interakcije dizajnera i obrtnika s različitim publikama kroz suradničke procese razmjene znanja i stvaranja.

Cilj projekta

Cilj projekta je oživjeti tradicionalni obrt i educirati dizajnere o kulturi i baštini obrta, stvarajući tako novu, autentičnu i održiviju dizajnersku praksu.

Stečeno iskustvo

Projekt MADE IN pružio je partnerima priliku za suradnju na inovativnoj inicijativi koja im je omogućila da istražuju zapušteno područje lokalnih zanata, te ih upoznao s vrijednim, ali često zaboravljenim, obrtnim znanjem, i posebice, nosiocima znanja - obrtnicima. Projektne aktivnosti, organizacija rezidencija i dizajnerskih radionica, omogućile su partnerima da upoznaju i uče od najboljih suvremenih europskih dizajnera, uspostave neformalnu mrežu profesionalaca zainteresiranih u razmjenu znanja između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera. Intenzivna razmjena iskustava u tretmanu obrta, dizajna i kulturne baštine u svim zemljama uključenim u projekt pokazala se neprocjenjivom za sve partnere.