KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

CREARCH - CReative European ARCHives as innovative cultural hubs

2018 CREARCH 01
2018 CREARCH 02
2018 CREARCH 03

Prioriteti

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: digitalizacija

- jačanje kapaciteta: obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

CREARCH projekt posvećen je promociji i kreativnom predstavljanju arhiva i arhivskih izvora u javnosti te razvoju nove publike.

Ideja CREARCH-a je upoznati što više ljudi s arhivima i značajem gradiva koje čuvaju, tj. povećavati broj i proširiti strukturu arhivske publike (korisnika i posjetitelja arhiva). Da bi to postigli, arhivi trebaju razvijati nove i bolje načine za komuniciranje povijesti, likova, mjesta i lokalnih tradicija ispričanih u njihovim dokumentima i približiti ih građanima, osobito onima koji su manje dostupni i podzastupljeni.

CREARCH će razviti komunikacijske modele koje će približiti građane „njihovim“ arhivima primjenom suvremenih inovativnih praksi u predstavljanju  arhivskih priča, npr. realizirati kreativno pripovijedanje kroz vizualne, digitalne i transmedijske izvedbe i događanja uživo. Aktivnosti u okviru projekta uključuju planiranje i implentaciju strategija razvoja publike edukaciju baštinskih stručnjaka, razvoj mobilne aplikacije za povezivanje s publikom i razne javne programe.

Cilj projekta

Glavni cilj projekta je transformacija arhiva u kulturna središta otvorena široj javnosti te centre transmedije i umjetničkog stvaralaštva. CREARCH strategija, planirana kroz tri oblika aktivnosti  razvoj publike, edukaciju i digitalizaciju, doprinijet će većoj prisutnosti arhiva na kulturnom tržištu. Također, bolje vještina  arhivista pridonijet će implementaciji učinkovitih strategija razvoja publike i poboljšati dostupnost arhiva kroz digitalizaciju, transmediju i ICT alate.

Stečeno iskustvo

U okviru projektnih aktivnosti ICARUS Hrvatska je realizirala više programa: nastupe na Kliofestu predstavljanje arhiva i arhivske djelatnost; predstavljanje izdanja hrvatskih arhiva na sajmu povijesne knjige); edukacijske radionice i stručne  seminare posvećene javnim programima u arhivima i drugim baštinskim ustanovama  multimedijski projekt „Priče iz arhiva”, edukativne i promotivne aktivnosti (predavanja, radionice, javna predstavljanja) vezane uz promociju i digitalizaciju arhivskih izvora i kulturne baštine; aktivnosti usmjerene na širenje mreže suradnika i korisnika digitalnih suradničkih platformi Topoteka i Znameniti.hr i druge srodne aktivnosti.

Razmjena znanja i dobrih praksi na području razvoja publike u arhivskim i baštinskim ustanovama koje je ostvarena zajedničkim radom partnera, uvelike je pomogla domaćim stručnjacima i suradnicima projekta u analiziranju  kreativnih i inovacijskih mogućnosti i potencijala arhivskih ustanova i zbirki te  promišljanju novih programa i trendova. Priprema edulacijskih materijala na temu razvoja publike Suradnja na izradi eduativnih materijala na temu razvoja publike znatno je pomogla stjecanju i širenju  novih znanja u ovom području u domaćoj AKM zajednici i senzibiliziranju važnosti sustavnog planiranja i razvoja zajedničkih strategija u privlačenju nove publike u arhive.