KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

LJEVAK – EUROPEA 2017-2018

Afonso cruz s urednikom kristijanom vujcicem
David machado na predstavljanju knjige prosjecni indeks srece
Europea u dvoristu 2017 drugi ciklus press
Predstavljanje knjige prosjecni indeks srece

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

Opis projekta

Projekt Naklade Ljevak u sklopu projekta Kreativna Europa–Potpora književnim prijevodima  2017 – 2018. sastoji se od šest naslova europskih autora  prevedenih na hrvatski s četiri jezika Pri izboru smo vodili računa o nekoliko kriterija – u prvom redu o književnoj vrijednosti autora dotad nepoznatih hrvatskoj čitalačkoj publici te o književnim nagradama koje tu vrijednost potvrđuju (među ostalim i EUPL). Pritom smo vodili računa da u izbor uvrstimo i  autore koji pišu na tzv. „malim“ jezicima ( švedski,  mađarski). Četiri od šest autora dobitnici su nagrade EUPL, a svi su autori nagrađeni najuglednijim nacionalnim i međunarodnim književnim nagradama. Svi autori uključeni u ovaj projekt (Afonso Cruz, FLORES; David Machado, INDICE MEDIO DE FELICIDADE; Edina Szvoren,  NINCS, ES NE IS LEGYEN; Sara Stridsberg, BECKOMBERGA – ODE TILL MIN FAMILJ; Jonas Hassen Khemiri, JAG RINGER MINA BRODER; Carolina Schutti, EINMAL MUS ICH UEBER WEICHES GRAS GELAUFEN SEIN) prepoznati su u svojim zemljama i izvan njih kao pokretači novih književnih tendencija i kao vodeća imena književne scene.

Cilj projekta

Naslovi koji su dio ovog europskog projekta ključni su u podupiranju cirkulacije europske literature, ali i obrazovanja, u našem slučaju osobito, hrvatske publike o književnom i povijesnom naslijeđu Europljana, kao i širenju njihova znanja o europskoj književnosti i kulturi.

Stečeno iskustvo

Implementacija projekta i predstavljanje naslova iz projekta hrvatskoj čitalačkoj publici pomoglo nam je proširiti našu standardnu ciljanu publiku na neke nove čitalačke skupine. Izravan kontakt između autora iz ovog projekta i publike kojoj su predstavljeni omogućio nam je formiranje novih čitalačkih skupina koju su postale naša redovna čitalačka publika. Tijekom predstavljanja na festivalu EUROPEA potican je razgovor  autora s  publikom – uglavnom o književnim temama, ali i o  društvenim problemima kojima se njihove knjige bave, primjerice problemom rasizma, nacionalizma, prava žena i sl.