KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Magic Carpets

Paulina almeida immortelle performance credits katerina duda
Workshop with maj horn marija kamber

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

Opis projekta

Platforma Magic Carpets, koju sačinjava trinaest partnera iz jednako toliko država Europe, nastala je s ciljem pružanja podrške umjetnicima u usponu za predstavljanje njihovog rada u međunarodnim okvirima i djelatnicima u kulturi za implementaciju strategija razvoja publike i stimulaciju međunarodnih aktivnosti. Umjetničkim rezidencijama, radionicama, izložbama, evaluacijom i monitoringom, online platformom, te opsežnom komunikacijom i brendingom, platforma cilja postati europska oznaka kvalitete za suradnju suvremenih umjetnika u usponu i lokalnih zajednica diljem Europe te još jednom pokazati utjecaj meke moći kulture na poticanje međukulturnog dijaloga i razumijevanja.

Cilj projekta

Ciljevi platforme jesu: osnaživanje vještina umjetnika u usponu za rad „izvan institucija“ i detaljnije istraživanje sociokulturnog konteksta grada i zajednica s kojima rade, povećanje vidljivosti umjetnika, poticanje međukulturnog dijaloga i razvijanje novih i produbljenja postojećih kontakata s publikom i ciljanim skupinama, kroz inkluzivne kulturne programe.

Stečeno iskustvo

Za rezidencije mladih umjetnika u području društveno-odgovornih umjetničkih praksi, ako se radi o osjetljivim društvenim skupinama, vrijeme potrebno da se umjetnik poveže sa zajednicom i u suradnji sa zajednicom proizvede novi rad, ne bi trebalo biti kraće od 2 mj. (primjerice, jedan mjesec generalno nije dovoljno trajanje rezidencije za projekt u kojeg se uključuju migranti, obzirom da postoji niz barijera koje treba savladati prije kreativnih aspekata rada poput izgradnje povjerenja).

Povezivanje umjetnika u rezidenciji u suradnju sa lokalnim umjetnicima, nemoguće je planirati unaprijed, ili istovremeno sa izborom gostujućeg umjetnika, primjerice na osnovi portofolia umjetnika i povijesti umjetničkih suradnji, već također, u odnosu na specifične potrebe projekta / gostujućeg umjetnika.