KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

FEDORA Platform

Nove zvijezde operne scene 1, HNK Zagreb ©HNK
Nove zvijezde operne scene 2, HNK Zagreb ©HNK
Nove zvijezde operne scene 3, HNK Zagreb ©HNK

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

Kao jamstvo za budućnost opere i baleta, generacija novih mladih umjetnika mora biti podržana. U doba smanjenja javnog financiranja, FEDORA je osnovala dvije nagrade koje se dodjeljuju obećavajućim timovima koprodukcijskih partnera i umjetnika koji zajedno surađuju na stvaranju novih koprodukcija opere ili baleta. U sklopu predstavljanja Platforme FEDORA za razmjenu mladih umjetnika, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu je u nedjelju, 25. veljače u 11 sati održalo koncert  Nove zvijezde operne scene kojim se promiču mladi umjetnici, što je jedan od osnovnih ciljeva FEDORE.

Cilj projekta

Pružiti podršku mladim europskim opernim i baletnim talentima te omogućiti širokoj europskoj publici da ih otkrije i pristupi njihovoj umjetnosti.

Stečeno iskustvo

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo je svoje sudjelovanje na FEDORA platformi i vrijednosti ove europske inicijative koja potiče inovativnost i kreativnost u operi i baletu u sklopu koncerta na kojem su nastupili mladi hrvatski umjetnici na pozornici kazališta. Kazalište predstavilo je lokalnoj postojećoj i novoj publici dostupnost Platforme i njezin sustav glasovanja i doniranja, kao i inicijativu potpore mladim umjetnicima. Bila je to sjajna prilika da informiramo našu publiku, medije i pozovemo mladu publiku na naš program.