KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

[RIJEKA] Kreativna Europa: EU potpore i mogućnosti za sektor informativnih medija

2023 PGŽ jour

Desk Kreativne Europe – Kultura će na poziv Primorsko-goranske županije predstaviti Međusektorski potprogram programa Unije Kreativna Europe u petak 3. ožujka 2023. godine u Rijeci.

 

Kreativna Europa je centralizirani program Europske unije namijenjen potpori europskim kulturnim i kreativnim sektorima. U novom programskom razdoblju, Kreativna Europa proširila je svoje djelovanje i na sektor informativnih medija. Uz potprograme MEDIA i Kultura, nalazi se i Međusektorski potprogram koji obuhvaća djelovanja u svim kulturnim i kreativnim sektorima (uključujući i audiovizualni) koja potiču međusektorske suradnje i inovacije, te podršku sektoru informativnih medija. Bespovratna sredstva dodjeljuju se za suradnju medijskih organizacija, a obuhvaćaju mjere za potporu pluralizmu, slobodi medija te medijskoj pismenosti.

Na ovom predstavljanju predstavit će se inicijativa Europske komisije, NEWS EU u kontekstu potpore informativnim medijima kroz program Kreativna Europa. Predstavit će se mogućnosti, planovi i trenutno otvoren poziv za Novinarska partnerstva 2023 s rokom za predaju projektnih prijedloga 27. travnja 2023. godine u 17:00 CET.

Ovom prigodom, Ivana Pejić, glavna urednica Kulturpunkta i dopredsjednica Kulturpunktovog nakladnika Kurziva će sa sudionicima podijelit svoja iskustva prijave na predstavljeni poziv i umrežavanja s europskim partnerima.

 

O Kulturpunktu & KURZIVU

Internetski portal Kulturpunkt.hr pokrenut je 2005. godine od strane Saveza udruga Klubtura kako bi se osnovao neprofitni medij koji će pratiti i predstavljati djelovanje nezavisne kulturne scene i građanskih inicijativa civilnoga društva u Hrvatskoj te kritički analizirati hrvatsku kulturnu svakodnevicu. Udruga Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva osnovana je 2009. godine kako bi se vodio portal i razvijali novi programi. Danas je Kulturpunkt.hr jedini medij koji već osamnaestu godinu kontinuirano prati hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu i suvremene umjetničke prakse, s naglaskom na one istraživačke, kritičke i angažirane prirode, dok su se kroz Kurziv, a iz rada i sadržaja portala tijekom godina organski razvili edukacijski, dokumentacijski, diskurzivni i nakladnički programi i projekti organizacije.

 

Predstavljanje EU potpore i mogućnosti za sektor informativnih medija održat će se u petak 3. ožujka 2023. godine s početkom u 11:00 sati u prostorijama Primorsko-goranske županije, Adamićeva 10 (II kat), Rijeka.

Pozivaju se zainteresirane medijske organizacije da se prijave za sudjelovanje putem PRIJAVNOG OBRASCA. Prijava je obavezna budući da je broj sudionika ograničen.

______________________________________________________________ 

PROGRAM

10:45 - 11:00 Registracija

11:00 – 11:10 Uvod

11:10 – 11:30 Kreativna Europa: Međusektorski potprogram

11:30 – 11:50 Novinarska partnerstva 2023

11:50 – 12:05 NewsEU prilike: odobreni projekti & umrežavanje

12:05 – 12:30 gost | KURZIV: Ivana Pejić, glavna urednica Kulturpunkta i dopredsjednica Kulturpunktovog nakladnika Kurziva