KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Be SpectACTive!

2014 Domino 02
2014 Domino 01
2014 Domino 03

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: digitalizacija

Opis projekta

BeSpectACTive! je europski projekt temeljen na razvoju publike koji uključuje neke od najinovativnijih europskih organizacija koje rade na aktivnom gledateljstvu u suvremenim izvedbenim umjetnostima. Njezini članovi su europski festivali, kazališta, sveučilišta i istraživački centar.

Ključna riječ je aktivno gledanje. To se odnosi na svaki mehanizam putem kojeg publika, odnosno gledatelji ili građani, preuzme ulogu donositelja odluka s obzirom na mnoge aspekte potrebne za obavljanje kazališnog ili plesnog festivala. Projekt ima za cilj pružiti publici ulogu odlučivanja, pružajući gledateljima individualne odgovornosti u zajedničkom prostoru stvaranja.

Cilj projekta

U doba personalizacije i sveprisutnih interaktivnih platformi - gdje publika sve više zahtijeva aktivno sudjelovanje, a ne pasivno konzumiranje - BeSpectACTive! omogućit će europskim umjetničkim organizacijama da istraže nove modele i koncepte sudjelovanja, pristupačnosti, interakcije i socijalne kohezije. Usredotočuje se na interakciju kulturnih aktivnosti i novih koncepata građanstva i legitimnosti, uključujući najnaprednije teorije participativnog upravljanja.

Stečeno iskustvo

BeSpectACTive! ima za cilj ojačati angažiranost publike umjetničkim stvaralaštvom i kulturnim organizacijama. Njezini glavni načini djelovanja su nove kazališne i plesne produkcije (21 predstava nastaje tijekom trajanja projekta), 54 umjetničke rezidencije, 30 radionica (s 1.000 lokalnih gledatelja koji će odabrati i programirati 108 izvedbi tijekom trajanja projekta), 4 međunarodne konferencije i stalna online interakcija između umjetnika i web korisnika. Ali BeSpectACTive! također je istraživački projekt: prate se sva prethodno navedena područja djelovanja kako bi se procijenio njihov utjecaj i učinkovitost.

Projekt Be SpectACTive! usredotočen je na dugotrajne progresivne procese presijecanja raznih lokaliteta, suorganizatora, izvodača i publike. Sve aktivnosti rezultat su izmjene ideja i praksi s ciljem izgradnje europske translokalne publike u izvedbenim umjetnostima. Radionice s gledateljima u prostoru kazališta ili organizacije, nekoga od partnera u projektu, rezultiraju s kreiranjem novih prilika za publiku koja odabire predstave koje se potom mogu uvrstiti u umjetnički program kazališta ili festivala.  Takav pristup aktivira proces podizanja svijesti o izvedbenim umjetnostima.