KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

State Machines – Art, Work, and Identity ina n Age of Planetary-Scale Computation

State Machines: Svijet bez nas, 2017, ©Tanja Kanazir
State Machines: Novi svjetski poredak, 2018, ©Tanja Kanazir
State Machines: Transnacionalizmi, 2018, ©Tanja Kanazir

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- jačanje kapaciteta: digitalizacija, novi poslovni model

Opis projekta

Danas živimo u svijetu u kojem smo, svaki put kad uključimo svoj pametni telefon, brojnim podacima, zakonima i bajtovima neodvojivo vezani uz različite zemlje svijeta. Živimo u svijetu u kojem je svaki osobni izraz uokviren i posredovan digitalnim platformama, a nove vrste valuta, rad i financijske razmjene zaobilaze rad korporacija i vlada. Istovremeno, iste tehnologije povećavaju državne ovlasti nadzora, omogućuju korporacijama izradu sve složenijih radnih ugovora i ne usporavaju izgradnju stvarnih zidova duž stvarnih granica. Pitamo se koji su nam alati potrebni kako bismo razumjeli ovakav svijet i kako umjetnost može pomoći u zamišljanju i donošenju drugih mogućih budućnosti?

Projekt State Machines istražuje nove odnose između država, građana i apatrida koje donose nove tehnologije. Usredotočujući se na to kako takve tehnologije utječu na identitete, državljanstvo, digitalni rad i financije, projekt se bavi traženjem novih oblika izražavanja i novih umjetničkih praksi, kako bi smo se mogli suočiti s hitnim pitanjima našeg vremena i nastojali educirati građane - digitalne subjekte danas, da postanu aktivni i angažirani digitalni građani sutra.

Cilj projekta

Projekt istražuje odnose između država, građana i apatrida koji nastaju pod utjecajem novih tehnologija i njihovog djelovanja na poimanje identiteta, državljanstva, digitalnog rada i financija. Kroz produkcije novih umjetničkih izložbi, radova i publikacija cilj je izgraditi nove oblike pismenosti prikladne za aktivno razumijevanje i sudjelovanje građana u digitalnom dobu. 

Stečeno iskustvo

Suradnja s različitim organizacijama, umjetnicima i partnerima na projektu State Machines omogućila nam je da istražimo i implementiramo nove produkcijske i distribucijske formate koje vjerojatno ne bismo bili u prilici razviti sami bez podrške jednog takvog partnerstva.