KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Sharing the Wor(l)d

2015 Fraktura 01
2015 Fraktura 02
2015 Fraktura 03
2015 Fraktura 04

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

Ciljevi projekta suradnje Sharing the Wor(ld) bili su učvršćivanje odnosa između partnera i razvijanje publike, produbljivanje znanja i promoviranje europske književnosti. Partneri u projektu Sharing the Wor(ld) bile su organizacije koje su pokrenule prepoznate književne festivale iz različitih dijelova Europe, zastupajući također i manje europske jezike. Glavne aktivnosti projekta održane su u Sloveniji, Irskoj i Hrvatskoj u okviru festivala koje su organizirali koordinator i suorganizatori projekta: Mednarodni literarni festival Vilenica koji organizira Društvo slovenskih pisateljev, Cúirt Idirnáisiúnta Litríochta koji organizira Galway Arts Centre iz Irske i Festival svjetske književnosti u organizaciji nakladničke kuće Fraktura iz Hrvatske.

Cilj projekta

Ciljevi projekta suradnje Sharing the Wor(ld) bili su učvršćivanje odnosa između partnera i razvijanje publike, produbljivanje znanja i promoviranje europske književnosti, kao i samog čitanja kao oblika podizanja tolerancije i prihvaćanja različitosti.

Stečeno iskustvo

Vrlo smo zadovoljni jer nam je ovaj projekt pružio priliku da osiguramo platformu hrvatskim čitateljima i publici, nakladnicima i prevoditeljima, a što je rezultiralo s ponudom mjesta na kojem mogu upoznati svog najdražeg pisca, pisca čiju su knjigu objavili i preveli, kao i uživati u razgovoru uživo s njima.

Drago nam je što smo kroz projekt potaknuli učenike da čitaju više. Probudili smo interes za naslove suvremenih autora i podigli prodaju knjiga. Produbili smo suradnju s Vilenica i Cuirt festivalima i uspostavili novu suradnju s institucijama i kulturnim organizacijama u Hrvatskoj (veleposlanstva, strane kulturne institucije).

Kroz projekt međunarodnih razmjera, značajno smo podigli razinu vidljivosti i prepoznatljivosti projekta na europskoj razini, što je rezultiralo s povećanjem njegove važnosti i rastućim brojem međunarodnih pisaca koji žele gostovati na festivalu.