KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Oni su bili kakvo-takvo rješenje

2016 WHW 02
2016 WHW 01
2016 WHW 04
2016 WHW 03
2016 WHW 05

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

Trenutna izbjeglička kriza donijela je ksenofobne prosvjede i napade na skloništa tražitelja azila, potaknute godinama promjena u javnom mnijenju koje je tražilo unificirane kulture i nacije, ali je također potakla impresivne pokazatelje solidarnosti i suosjećanja. Projekt počinje od pozicije da fokus na kontrolu granica kao rješenje ne adresira činjenicu da je sama Europa u sebi ispresijecana fundamentalnim konfliktima i da se imigranti često koriste kao žrtveni jarci za ekonomsku krizu i snižavanje standarda života u Europi. Projekt također promatra različite valove migracija u Europu kao dio povijesnog fenomena gastarbajtera.

Cilj projekta

Cilj projekta je doprinijeti boljem javnom razumijevanju inkluzije manjina i podreprezentiranih grupa, protiv konzervativnog hegemonijskog diskurza kulturnog identiteta i reprezentacije, promovirati vrijednosti solidarnosti i društvene inkluzije kroz umjetničku agensnost te artikulirati kritičke, otporne i konstruktivne mogućnosti umjetničke produkcije.

Stečeno iskustvo

Provedbom ovog EU projekta istražili smo i društveno angažirane umjetničke prakse i modele znanja i aktivizma koje su vezane za pitanja suvremenih i povijesnih migracija i migrantskog rada. Ovim projektom ostvarili smo suradnju s različitim umjetničkim domaćim i međunarodnim akterima, u području preplitanja suvremene umjetnosti, aktivizma, teorije i građanske solidarnosti. Povećali smo krug publike i produbili razumijevanje suvremene umjetnosti kao prostora za dijalog i preispitivanje relevantnih aktualnih društvenih pitanja.