KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Masters & Servers: Networked Culture in the Post-Digital Age

Masters & Servers, izložba Crna komora, 2016, fotografija: Tanja Kanazir
Masters & Servers, izložba Crna komora, 2016, fotografija: Tanja Kanazir
Masters & Servers, Sajam 3n, 2016, fotografija: Tanja Kanazir

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: digitalizacija, novi poslovni model, obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

Nizom umjetničkih i diskurzivnih aktivnosti, projekt Masters & Servers bavio se istraživanjem odnosa između digitalne kulture, umreženih društvenih i političkih organizacija i novih poslovnih modela. Projekt je okupljao pet europskih partnerskih organizacija koje su zajedno radile na organizaciji festivala, izložbi, natječaja za izradu novih umjetničkih djela, predavanja, okruglih stolova, radionica i konferencija, kao i na izradi dodatnih sadržaja, poput knjiga, digitalnih publikacija, videa, internetske stranice i društveno-mrežnih platformi. Kroz projekt smo nastojali prodrijeti do same prirode novih medija, do njihovog „ekološkog“ aspekta. Računala, baze podataka, mreže i druge digitalne tehnologije predstavljaju temelj suvremenim poimanjima svijeta, od identiteta i biznisa, do nadzora i rata. Takav pristup rezultirao je ne samo široko podijeljenim znanjem o dodirnim točkama fizičkih i digitalnih svjetova, umjetnosti, aktivizma, poslovanja i politike, već i lekcijama o kontroli i oslobođenju, o neprekidnim borbama koje su upisane u samu genetsku strukturu „neutralne“ tehnologije.

Cilj projekta

Glavni cilj projekta bilo je istraživanje odnosa između digitalne kulture, umreženih društvenih i političkih organizacija i novih poslovnih modela kroz niz različitih umjetničkih i diskurzivnih aktivnosti.

Stečeno iskustvo

Provedba projekta Masters & Servers omogućila nam je da proširimo svoje znanje i obogatimo prakse djelovanja iz područja novomedijske umjetnosti. Također, proširili smo svoju mrežu suradnika i partnera s više europskih organizacija, umjetnika i umjetničkih kolektiva. Pozitivni i kvalitetni ishodi suradnji i aktivnosti učinili su ovaj projekt jednim od najvrjednijih projekta na kojem smo ikada radili.