KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Europski kazališni laboratorij: Drama postaje digitalna

Hnk peer gynt radne17
Hnk peer gynt radne18
Hnk peer gynt radne111
Hnk peer gynt radne19
Hnk peer gynt radne115

Prioriteti

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: digitalizacija

Opis projekta

Zagrebački HNK je u suradnji s partnerima iz  Det Norske Theatrea, nacionalnoga kazališta iz Osla, osmislio koprodukcijski projekt Učini udaljenost nepostojećom. Projekt je rezultirao postavljanjem dvaju nacionalnih modernističkih klasika dramske književnosti, Peera Gynta Henrika Ibsena u režiji Erika Ulfsbya u zagrebačkome HNK-u te Kraljeva Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u Det Norske Theatreu (Oslo).

U projektima je korištena inovativna audio tehnologija razvijena u suradnji s računalnim stručnjacima. U sklopu projekta, HNK u Zagrebu organizirao je OpenLab kreativnu radionicu ZVUK TROLOVA kao dio proces za pripremu predstave Peer Gynt te otvorene probe za studente zagrebačkog Sveučilišta.

Cilj projekta

Zajednički cilj ovog projekta je promicanje Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Det NorskogTheatre iz Osla kao lidera u polju korištenja inovativnih tehnologija u europskom kazališnom kontekstu, ali i uključivanje mlađih generacija publike u kreativne proces te recepciju klasičnog kazališta.

Stečeno iskustvo

Ovaj projekt bio je izvrstan primjer korištenja tehnoloških inovacija kako bi se obogatilo umjetničko iskustvo. Predstava Peer Gynta postavljena je uz korištenje novih tehnologija, a bila je vrlo važan korak za HNK u Zagrebu te je omogućila da se poveže stoljetna zgrada HNK s tehnologijom budućnosti i sadašnjosti, uspješno promovirajući kazališnu umjetnost među mladim generacijama. Projekt je, uz redovne kazališne posjetitelje, podjednako privukao i mlađu publiku, a svi su s entuzijazmom prihvatili novu tehnologiju na sceni. HNK u Zagrebu nastavit će razvijati slične projekte koristeći novu tehnologiju u suradnji s ostalim kazalištima u Europi.