KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

LJEVAK – EUROPEA 2016-2017

Europea plakat b1 2016
Predstavljanje knjige povijest svjetlosti 2
Predstavljanje knjige otelo arap iz vlore
Predstavljanje knjige smrt vozi audi
Predstavljanje knjige povijest svjetlosti
Predstavljanje knjige sve ptice pjevaju

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

Opis projekta

Projekt Ljevak – Europea 2016-2017 temelji se na odabranih devet naslova europskih autora koji će biti prevedeni na hrvatski jezik. Pri odabiru naslova vodili smo se sljedećim kriterijima: kvaliteta književnog djela koja će omogućiti protok književnih djela visoke kvalitete između zemlje porijekla autora i hrvatske publike te nagrade koje su autori osvojili za svoje djelo.

Vođeni gore navedenim kriterijima, odlučili smo sljedeće naslove prevesti na hrvatski jezik: Jan Nemec: Dějiny světla (POVIJEST SVJETLA), Marente de Moor: De Nederlandse maagd (NIZOZEMSKA DJEVA), Lidija Dimkovska: Rezerven zivot (REZERVNI ŽIVOT), Armin Ohri: Die dunkle Muse (TAMNA MUZA), Kristian Bang Foss:  Døden kører Audi (SMRT VOZI AUDI), Ben Blushi: Otello - Arapi i Vlorës (OTELO, ARAP IZ VLORE), Evie Wyld: ALL THE BIRDS, SINGING (SVE PTICE PJEVAJU), Ofeigur Sigurosson: Skáldsaga um Jón (PRIPOVIJEST O JONU), Ciler Ilhan: Sürgün (IZGON).

Cilj projekta

Naslovi koji su dio ovog europskog projekta ključni su u podupiranju cirkulacije europske literature, ali i obrazovanja, u našem slučaju osobito, hrvatske publike o književnom i povijesnom naslijeđu Europljana, kao i širenju njihova znanja o europskoj književnosti i kulturi.

Osobito smo ponosni na prijevode i izdavanje naslova autora koji pripadaju manjim jezičnim sredinama, poput albanskog autora jer u posljednjih deset godina niti jedna knjiga nije prevedena s albanskog na hrvatski.

Stečeno iskustvo

Implementacija projekta i predstavljanje naslova iz projekta hrvatskoj čitalačkoj publici pomoglo nam je proširiti našu standardnu ciljanu publiku na neke nove čitalačke skupine. Izravan kontakt između autora iz ovog projekta i publike kojoj su predstavljeni omogućio nam je formiranje novih čitalačkih skupina koju su postale naša redovna čitalačka publika. Tijekom predstavljanja na festivalu EUROPEA potican je razgovor  autora s  publikom – uglavnom o književnim temama, ali i o  društvenim problemima kojima se njihove knjige bave, primjerice problemom rasizma, nacionalizma, prava žena i sl.