KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

LJEVAK – EUROPEA 2015-2016

Cristian crusat pred izlogom knjizare
Cristian crusat uoci promocije knjige
Najava europee
Natasa kramberger pred izlogom knjizare ljevak
Natasa kramberger s citateljicom
Plakati najave festivala europea u izlogu knjiznice bozidara ogrizovica

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

Opis projekta

Projekt Ljevak – Europea 2015-2016 temelji se na objavljivanju deset književnih djela europskih autora na hrvatskom jeziku: Afonso Cruz: „Kokoschkina lutka“, Carl Frode Tiller: „U krugu“, Cristian Crusat Schretzmeijer: „Kratka teorija putovanja i jedna pustinja“, Emmanuelle Pagano: „Vezivanja“, Nataša Kramberger: „Nebo u kupinama“, Raquel Martínez-Gómez: „Sjene jednoroga“, Tomáš Zmeškal: „Životopis crno-bijeloga janjeta“, Viktor Horváth: „Tursko zrcalo“, Noemi Szécsi: „Komunist Monte Cristo“, Paulus Hochgatterer: „Slast života“.Pri odabiru naslova vodili smo se kriterijima visoke kvalitete odabranih književnih djela (potvrđene brojnim nacionalnim i međunarodnim nagradama te za većinu odabranih naslova nagradom EUPL).

Cilj projekta

Naslovi koji su dio ovog europskog projekta ključni su u podupiranju cirkulacije europske literature, ali i obrazovanja, u našem slučaju osobito, hrvatske publike o književnom i povijesnom naslijeđu Europljana, kao i širenju njihova znanja o europskoj književnosti i kulturi.

Stečeno iskustvo

Implementacija projekta i predstavljanje naslova iz projekta hrvatskoj čitalačkoj publici pomoglo nam je proširiti našu standardnu ciljanu publiku na neke nove čitalačke skupine. Izravan kontakt između autora iz ovog projekta i publike kojoj su predstavljeni omogućio nam je formiranje novih čitalačkih skupina koju su postale naša redovna čitalačka publika. Tijekom predstavljanja na festivalu EUROPEA potican je razgovor  autora s  publikom – uglavnom o književnim temama, ali i o  društvenim problemima kojima se njihove knjige bave, primjerice problemom rasizma, nacionalizma, prava žena i sl.