KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Facing destiny with courage – translation of 6 contemporary European novels

Boginje sa žítkove 300dpi
Biljar u dobrayu 300dpi
Dušan šarotar fsk
Ispovijedam 300dpi

Prioriteti

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta: digitalizacija

Opis projekta

Ideje političke, ekonomske i društvene jednakosti, zajednički život bez granica, razmjena ideja, dobara i, prije svega, sloboda izbora i govora nalaze se u samim temeljima današnje Europe. U posljednjih nekoliko godina te su ideje ugrozile ekonomska kriza, recesija, rat na europskim granicama, teroristički napadi i jačanje ekstremista. Zato je čitatelje i širu kulturnu publiku trebalo podsjetiti kako se reagira u ekstremnim situacijama, a upravo je europska književnost mogla ponuditi odgovore.

Projekt Facing destiny with courage – translation of 6 contemporary European novels hrvatskim čitateljima donio je umjetnička djela kroz koja je moguće ponovno sagledati europsku prošlost i sadašnjost i otkriti kako pojedinac može pronaći hrabrosti da se suoči s vlastitom sudbinom. Šest romana šest prepoznatih autora različitih generacija iz šest EU zemalja članica, prevedenih sa šest jezika od kojih je pet manjih jezika, naglašavaju različita europska iskustva, kao i mnogostrukost perspektiva, potičući međukulturni dijalog.

Cilj projekta

Ciljevi ovoga projekta bili su uspostavljanje, izgradnja i jačanje kulturnih odnosa između Hrvatske i 6 europskih zemalja. Glavni cilj ovoga projekta je omogućiti hrvatskoj publici da upozna visokokvalitetna literarna djela, njihovu kulturnu i jezičnu raznolikost i raznovrsnost iskustava koja sadrže.

Stečeno iskustvo

Ovaj projekt uvelike je doprinio jačanju kulturnih odnosa između Hrvatske i europskih zemalja koje su odabrane za ovaj projekt. Primarni cilj projekta, omogućiti hrvatskoj publici da upozna visokokvalitetna književna djela te njihovu kulturnu i jezičnu raznolikost i raznolikost iskustava koja nude, uspješno je ispunjen. Neki su od autora sudjelovali u razgovorima uživo, s prevoditeljima, urednicima, domaćim autorima i publikom. Objava kvalitetnih literarnih djela u kombinaciji s gostovanjima autora iznimno su ojačali cirkulaciju europske književnosti u EU zemljama uključenim u ovaj projekt.