KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Versopolis

Goranovo proljeće 1
Goranovo proljeće 2
Goranovo proljeće 3
Versopolis
Zajednička fotografija

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

Opis projekta

VERSOPOLIS je europska platforma za promicanje pjesništva, koju podupire program Europske komisije Kreativna Europa, čiji je osnovni cilj stvoriti nove prilike za promociju perspektivnih europskih pjesnika.

Izvrsni mladi pjesnici često ostaju nepoznati izvan svog matičnog govornog područja. Versopolis nastoji to promijeniti stvaranjem jedinstvene platforme diljem Europe koja će pružiti priliku novim perspektivnim europskim pjesnicima za postizanje međunarodne prepoznatljivosti.

Projekt Versopolis, vođen motom ‘gdje poezija živi’, u suradnji s 15 festivala koji djeluju u okviru europskog književnog prostora, promiče za sada više od 150 autora i njihovu poeziju. Broj promoviranih autora iz godine se u godinu povećava.

Cilj projekta

Cilj je pjesničke platforme stvoriti nove prilike za promociju perspektivnih europskih pjesnika, prije svega financijskim i organizacijskim posredovanjem u prevođenju i izdavanju njihovih knjiga, organizacijom čitanja i nastupa, te stvaranjem i razvojem publike.

Stečeno iskustvo

Projekt se, što pokazuju i evaluacijska izvješća s najviše europske razine, pokazao izuzetno uspješnim kako u ostvarenju svojih primarnih ciljeva – promicanju stvaralaštva mladih, u našem slučaju hrvatskih pjesnikinja i pjesnika u inozemstvu – tako i kao nezamjenljiva platforma za umrežavanje, razmjenu iskustava i materijala te organizacijskih, promotivnih, izdavačkih i inih strategija. Sve su te prakse znatno doprinijele našem radu na istim poljima. Stečeno je također samo iskustvo rada u kompleksnom sustavu EU platformi, u provođenju, birokratskom vođenju i implementaciji Europskih projekata.