KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Predstavljanje Martine Vidaić, dobitnice EUPL 2023

2023 EUPL&Ljevak

Pozivamo vas na predstavljanje dobitnice ovogodišnje glavne Nagrade EU za književnost - EUPL 2023, Martine Vidaić u četvrtak 18. svibnja 2023. godine s početkom u 19:30 sati u zagrebačkoj knjižari Ljevak. 

 

U okviru književne tribine Kul u gradu, ovog četvrtka zagrebačka knjižara Ljevak ugostit će Martinu Vidaić, dobitnicu ovogodišnje glavne Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) 2023. Autorici je nagrada dodijeljena za roman "Stjenice" (Naklada Ljevak, 2021.) koji je proglašen najboljim među 13 nominiranih romana, a posebno priznanje europskog povjerenstva dobili su autori iz Cipra, Estonije, Finske, Francuske i Kosova.

Martina Vidaić naša je nagrađivana pjesnikinja i prozna spisateljica čiji je književni glas snažno odjeknuo u domaćem književnom polju još kada se pojavila prvom zbirkom poezije "Era gmazova" za koju je 2011. dobila nagradu Goran za mlade pjesnike. Otada je Martina Vidaić prisutna i kao pjesnikinja i kao prozna spisateljica (roman "Anatomija štakora" objavljen je 2019. godine). 

Ovoga puta predstavit ćemo njezin roman "Stjenice" u kojem iznova otkriva svoj profinjeni književni talent. Glavni je lik romana mlada i uspješna arhitektica Gorana Hrabrov koja napušta svoj unajmljeni stan na zagrebačkom Medveščaku i silazi u grad. Gorana je bjegunica, iza nje su dva moguća zločina, ali grad je na to sasvim ravnodušan, on bruji i živi, ustobočen u zgradama koje su stanovnici podigli u obranu od svojih strahova. Umijeće kojim autorica vodi svoju junakinju u rekonstruiranju urušene kuće vlastite porodice, ispod čije se težine i tajne vodi potraga i za vlastitim ja, postavlja "Stjenice" među vrhunska ostvarenja suvremenog hrvatskog i europskog romana.

U razgovoru će uz autoricu sudjelovati i urednica knjige Ana Brnardić a razgovor će moderirati pjesnikinja Sanja Baković. 

Događanje je organizirano u suradnji s Voice of Booksellers, Federation of European Publishers, Creative Europe i EUPL.

 

O NAGRADI

Nagrada Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) nagrada je koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe i ističe bogatstvo suvremene europske literature, skrećući pozornost na jedinstvenu kulturnu i jezičnu baštinu kontinenta. Za navedenu nagradu konkuriraju autori iz 41 države članice europskog programa za kulturu Kreativna Europa. Svake godine, nacionalni žiriji u jednoj trećini zemalja sudionica programa nominiraju dobitnike. Hrvatski je žiri očito napravio dobar odabir!