KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Martina Vidaić dobitnica EUPL 2023

Proglašena dobitnica Nagrade Europske unije za književnost – EUPL 2023

Prošlogodišnjim izdanjem EUPL-a uvedena je promjena u samoj organizaciji Nagrade. Žiri sastavljen od sedam članova po prvi je put dodijelio jedinstvenu nagradu te pet posebnih priznanja.

 

Na sajmu knjiga u Leipzigu, koji se održao 28. travnja 2023. godine, međunarodni žiri sastavljen od sedam književnika proglasio je dobitnike ovogodišnje Nagrade Europske unije za knjižvenost - EUPL. U okviru novog programskog razdoblja (2021 - 2027) uvedena je promjena u organizaciji EUPL nagrade te se po prvi puta dodjeljuje Glavna nagrada i pet posebnih priznanja. 

 

Martina Vidaić dobitnica je ovogodišnje Nagrade Europske unije za književnost za roman Stjenice u izdanju Naklade Ljevak, a pet posebnih priznanja dodijeljeno je sljedećim autorima i autoricama:

  • Cipar - Hari N. Spanou, Φυλάκιο (The Outpost), izdavač: Aegan Publications
  • Estonija - Tõnis Tootsen, Ahvide pasteet. Ühe ahvi mälestusi ja mõtteid (Pâté of the Apes: One Primate’s Thoughts and Memories), izdavač: Kaarnakivi Seltsi Kirjastus
  • Finska - Iida Rauma, Hävitys (Destruction), izdavač: Siltala Publishing
  • Francuska - Maud Simonnot, L’heure des oiseaux (The Hour of Birds), izdavač: Editions de l’Observatoire
  • Kosovo - Ag Apolloni, Kësulëkuqja, përrallë për të rritur (Little Red Riding Hood, a tale for adults), izdavač: Bard Books

 

Knjige su mi veoma bliske“, poručila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade: „Iz tog sam razloga pokrenula Dan europskih autora, a današnji dan predstavlja još jednu predivnu priliku da proslavimo europsku književnost. Najsrdačnije čestitam dobitnicima Glavne nagrade i posebnih priznanja Nagrade Europske unije za književnost 2023. godine. Vaš rad odražava talent i kreativnost europske književne scene. Jedva čekam da uronim u vaše knjige i nadam se da će ostali čitatelji učiniti isto.“

Svim nominiranim autorima biti će osigurana kontinuirana promocija na europskoj razini, čime će se omogućiti stjecanje šire i međunarodne čitateljske publike, mimo nacionalnih i jezičnih granica.

 

POZADINA

Nagrada Europske unije za književnost godišnja je inicijativa za priznanje najboljih novih književnih talenta diljem Europe koja ističe bogatstvo suvremene europske literature, skrećući pozornost na jedinstvenu kulturnu i jezičnu baštinu kontinenta. Nagrada se dodjeljuje autorima iz zemalja koje sudjeluju u programu Kreativna Europa, a provodi ju konzorcij koji čine Federacija europskih izdavača (FEP) i Međunarodna i Europska federacija prodavača knjiga (EIBF).

Izvor.