KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Perform Europe 2021-2022: odabrano 19 projekata za ponovno osmišljavanje međunarodnih turneja

Perform Europe2021-2022

Na kraju druge faze natječaja u okviru pilot projekta Perform Europe, žiri je odabrao 19 projekata koji će testirati inovativne, inkluzivnije i održivije modele turneja i distribucije izvedbenih umjetnosti.

 

Perform Europe je pilot projekt Europske komisije čiji je cilj testirati inovativne modele međunarodnih turneja i distribucije izvedbenih umjetnosti. Također, projekt želi ponovno promišljati modele prekogranične distribucije djela izvedbenih umjetnosti na održiviji, uključiviji i uravnoteženiji način, koristeći digitalne alate.  

 

POCES PROVEDBE

Natječaj, u okviru projekta Perform Europe, za dodjelu sredstava tvrtkama, umjetnicima, kolektivima, mjestima održavanja izvedbi i festivalima izvedbenih umjetnosti  odvijao se u dvije faze. U prvoj fazi prijavljivali su se kreativci (umjetnici, kolektivi, tvrtke i izlagači koji su ostvarili umjetničko djelo) i predstavnici (festivali, mjesta održavanja izvedbi i druge organizacije koje predstavljaju djela) za sudjelovanje u kolektivnom učenju i umrežavanju u okviru programa Perform Europe, a u drugoj fazi su odabrani kandidati iz prve faze ušli u sustav umrežavanja putem digitalne platforme Perform Europe gdje su sklapali međusobna partnerstva kako bi zajednički kreirali prijedloge za inovativne, inkluzivnije i održivije modele turneja i distribucije izvedbenih umjetnosti.

 

ODABIR PROJEKATA  

Žiri Perform Europe, koji je birao projekta u drugoj fazi provedbe, sastavljen je od uravnotežene i raznolike skupine od 11 vrhunskih profesionalaca izvedbenih umjetnosti, odabrao je 19 projekata od ukupno 1327 prijava. U prvoj fazi odabrano je 508 aplikacija koje su predstavljene na digitalnoj platformi Perform Europe te su sudjelovale u fazi razvoja projekta, a koja je predstavljala niz događaja poput umrežavanja, predstavljanja i pronalaženja partnera, mogućnosti učenja i mentorstva. Kao rezultat toga, 150 partnerstava podnijelo je svoje prijedloge u drugoj fazi provedbe projekta.

Žiri je odabrao najistaknutije projekte koji će dobiti potporu za testiranje svojih inovativnih modela i praksi do lipnja 2022. godine.

Odabrani partnerski projekti sastavljeni su od producenata i voditelja izvedbenih umjetnosti iz svih disciplina sektora izvedbenih umjetnosti, a nastojat će:  dovesti visokokvalitetne radove u ruralna područja; uključiti lokalne umjetnike i sudionike; osnažiti glasove umjetnika i zajednica migranata; koristiti „sporo“ putovanje kao okvir za stvaranje i prikazivanje rada; smanjiti ugljično-intenzivne prakse; ponovno se fokusirati na doživljaje prirode i tijela; premostiti jaz između publike i umjetnika s invaliditetom; koristiti tehnologiju za uključivanje zajednica; donositi umjetnički rad na nova mjesta pomoću aplikacija i virtualne stvarnosti; promicati queer, feminističke, dekolonizacijske, migrantske, umjetničke i ekološke inicijative usmjerene na čovjeka. 

Od 14 kandidata iz Hrvatske koji su prošli prvu fazu natječaja, u 3 odabrana projekta sudjeluju 2 hrvatske organizacije: Hrvatski kulturni dom na Sušaku (HKD) i Hrvatski institut za pokret i ples

 

PERFORM EUROPE: ODABRANI PROJEKTI 2021. - 2022.

 

 

Izvor.