KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Odabrani prvi dobitnici u okviru Culture Moves Europe sheme mobilnosti

Odabrani prvi dobitnici u okviru Culture Moves Europe sheme mobilnosti

176 umjetnika i kulturnih profesionalaca svoje projekte kulturne mobilnosti započet će putovanjem u države koje sudjeluju u programu Kreativne Europe.

 

Uspješne prijave na shemu mobilnosti Culture Moves Europe pristigle su iz čak 26 različitih država poput Njemačke, Italije, Francuske, Finske, Belgije i Ukrajine, uključujući i jedan virtualni projekt. Dobitnici su u svojim prijavama odabrali 29 destinacija, a najpopularnije su Njemačka, Španjolska, Island, Italija, Finska i Portugal. Neki projekti bit će implementirani i u Ukrajini, Tunisu te u Srbiji.

Od 7 sektora između kojih su prijavitelji mogli birati, najviše odabranih projekata dolazi iz područja izvedbenih i vizualnih umjetnosti te glazbe. U prvom evaluacijskom periodu nije bilo prijava iz područja arhitekture, a tek ih je nekolicina bila u području književnog prevoditeljstva.

U 44 od 111 odabranih projekata, prijavitelji su se odlučili za održivije i zelene načine putovanja s naknadama koje su dostupne za sve one koji odlučuju ne putovati avionom. 25% odabranih projekata prijavile su grupe do pet osoba.

 

O POZIVU

Akcija individualne mobilnosti unutar Culture Moves Europe sheme pruža financijsku potporu kojom se pokrivaju troškovi putovanja (prijevoz, smještaj, itd) za umjetnike i kulturne profesionalce iz država koje sudjeluju u programu Kreativna Europa i žele implementirati projekt s međunarodnim partnerom (organizacijom ili pojedincima) u drugoj državi koja također sudjeluje u programu Kreativna Europa. Shema mobilnosti umjetnicima i kulturnim profesionalcima omogućava da internacionaliziraju svoje aktivnosti i horizonte kroz istraživanje, stvaranje, učenje i povezivanje.

 

Rok za predaju projektnih prijedloga je 31. svibnja 2023. godine u 23:59 CEST.

Prijava se ispunjava i predaje online putem Goethe-Application portalaPotrebno je izraditi korisnički račun, te zatim ispuniti i predati prijavnicu.

 

O CULTURE MOVES EUROPE

Culture Moves Europe nova je shema namijenjena mobilnosti umjetnika i kulturnih profesionalaca programa Kreativna Europa za koju je namijenjen proračun od EUR 21 000 000. Sastoji se od dvije aktivnosti: 1) Individualne mobilnosti i 2) Rezidencija koje do 2025. godine planiraju podijeliti ukupno 7.000  potpora umjetnicima, kulturnim profesionalcima i organizacijama domaćinima svih sektora unutar potprograma Kultura. Culture Moves Europe nastao je nakon uspješne provedbe pilot projekta i-Portunus s ciljem poticanja održive i uključive mobilnosti u kulturnom sektoru. Poziv namijenjen rezidencijama očekuje se početkom 2023., a poziv za mobilnost bit će otvoren svake godine od jeseni do proljeća.