KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Odabran konzorcij koji će upravljati projektom Perform Europe 2

Odabran konzorcij koji će upravljati projektom Perform Europe 2

Projektom u vrijednosti 3 000 000 EUR od jeseni 2023. do 2026. godine podržat će se održive prekogranične turneje i digitalna distribucija umjetničkih izvedbenih djela u državama koje sudjeluju u programu Kreativne Europe.

 

Perform Europe počeo je kao pilot-projekt Europske komisije u vrijednosti 2 250 000 EUR i trajao je od 2020. do 2022. godine, a njegov cilj bio je poduprijeti inovativne eksperimente kojima će se turneje i distribucija djela izvedbenih umjetnosti odvijati na kvalitetniji, održiviji i uključiv način. Prošlogodišnji Poziv na dostavu projektnih prijedloga za Perform Europe nadovezuje se na pilot-projekt Komisije, a proveden je u okviru programa Kreativna Europa i u skladu sa sektorskim pristupom, uzimajući u obzir da je sektor izvedbenih umjetnosti jedan od najteže pogođenih pandemijom Covid-19.

 

Odabrani konzorcij za Perform Europe 2 sastavljen je od mreža i organizacija koje predstavljaju različite podsektore, a u njemu sudjeluju sljedeći partneri:

 

Njegova je zadaća tijekom razdoblja trajanja projekta (36 mjeseci od ove jeseni) dodjeljivati financijska sredstva umjetničkim projektima inovativnih i održivih prekograničnih turneja i digitalne distribucije djela putem otvorenih Poziva. Podržat će se minimalno 35 relevantnih i egzemplarnih projekata s iznosom EU financiranja od 70% vrijednosti projekta Perform Europe 2, a pritom će se voditi računa i o inkluzivnosti, raznolikosti, rodnoj jednakosti, okolišu i borbi protiv klimatskih promjena. Podsektori koji će se ovim putem podržati kroz Pozive su kazalište, ples, performans, cirkus, umjetnost na otvorenom i lutkarstvo.

 

Perform Europe 2 putem online platforme omogućit će umrežavanja, prikupljanje podataka te analizu, istraživanje i mapiranje prekogranične prisutnosti izvedbenih umjetnosti, čime će nastojati osigurati veću vidljivost mogućnostima za izvedbu i distribuciju umjetničkih djela.

 

Izvor.