KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Living Spaces: otvoren drugi poziv namijenjen uzajamnom učenju o visokokvalitetnoj arhitekturi i izgrađenom okolišu

2024 Living spaces

Otvoren je drugi poziv za sudjelovanje u studijskim posjetama o visokokvalitetnoj arhitekturi i izgrađenom okolišu koji se provodi u okviru projekta Living Spaces – Cities and regions shaping the built environment for everyone. U 2024. godini, 12 europskih gradova i regija bit će domaćini studijskih posjeta za uzajamno učenje.

 

Projekt Living Spaces – Cities and regions shaping the built environment for everyone financiran je u okviru programa Unije Kreativna Europa, a provodi se u suradnji s Vijećem arhitekata Europe i Eurocities. Projekt je namijenjen predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti, dionicima kulturnog i kreativnog sektora, stručnjacima iz područja arhitekture i urbanizma te predstavnicima civilnog društva.

Drugi poziv za sudjelovanje u studijskim posjetama o visokokvalitetnoj arhitekturi i izgrađenom okolišu prilika je za uprave gradova ili regija u EU i profesionalce u arhitekturi i urbanom planiranju da razmijene znanja, podijele iskustva i nauče od kolega i stručnjaka kako planirati i provoditi politike i projekte visokokvalitetne arhitekture.

Fokus studijskih posjeta za međusobno učenje je arhitektura i izgrađeni okoliš, a dotiču se i različitih tema poput klimatskih promjena, društvene jednakosti, održivog razvoja, stanovanja, javnih i otvorenih prostora, mobilnosti itd. Za svaki posjet bit će odabrano 20 sudionika kroz 2 kruga poziva za sudionike.

 

Od ožujka do listopada 2024 godine planirano je 12 studijskih posjeta temeljenih na dobrim praksama identificiranim u okviru projekta Living Spaces, a održat će se u sljedećim gradovima i regijama:

Berlin, Njemačka: Socijalna mješavina u susjedstvu Blumengroßmarkt

Bordeaux, Francuska: Novi život za 530 domova

Bruxelles, Belgija: Bouwmeester – Maître Architecte

Cáceres, Španjolska: Dizajnirano od strane lokalnih stanovnika

Gdańsk, Poljska :Gdańsk radionice dizajna

Grand Paris Sud, Francuska: Grad obnove po mjeri

Malmö, Švedska: Od brodogradilišta do održivog života u Varvsstadenu

Oulu, Finska: AaltoSiilo

Prag, Češka: Priručnik za dizajn javnih prostora

Toulouse, Francuska: Odgovorno urbanistički razvoj u Toulouseu

Beč, Austrija: Urbanističko planiranje za i sa ženama

Vilnius, Litva: Muzej urbane drvene arhitekture

 

Sudjelovanje je ograničeno na jedan posjet po sudioniku kako bi što više ljudi moglo iskoristiti ovu priliku. Od odabranih sudionika očekuje se da u studijskoj posjeti provedu tri puna dana - tri dana i dvije noći. Očekuje se da će sudionici otputovati u grad/regiju domaćina ujutro prvog dana i vratiti se poslijepodne/navečer trećeg dana. Budžet projekta pokriva troškove putovanja, smještaja i obroka.

 

TKO SE MOŽE PRIJAVITI?

Aktivni profesionalci (tehničko osoblje i/ili izabrani predstavnici) koji rade na područjima arhitekture, dizajna javnih prostora i/ili urbanom planiranju, za lokalne ili regionalne uprave država Europske unije: dostupno 16 mjesta po posjetu.

Urbanisti, arhitekti, predstavnici organizacija civilnog društva, nevladinih organizacija, inicijativa/projekata, tematskih udruženja relevantnih za temu posjeta (npr. u kulturi, baštini, zdravlju, sigurnosti i dobrobiti, održivosti, mobilnosti, rodnoj ravnopravnosti) u državama Europske unije: dostupno 4 mjesta po posjetu.

Aktivni profesionalci koji rade na području arhitekture, dizajna javnih prostora i/ili urbanom planiranju, za nacionalnu upravu u državama Europske unije: dostupno 5 mjesta po posjetu.*Napomena: sudjelovanje na trošak vašeg ministarstva/uprave. Dodjela ovih mjesta temeljit će se na prezentaciji specifičnih potreba za učenjem i odlučivat će se na ad-hoc osnovi.

 

ZAŠTO SE PRIJAVITI?

Lokalni i regionalni uvidi

  • mogućnost uvida u „iznutra“ u području arhitekture, planiranju i razvojnim politikama na lokalnim i regionalnim razinama.
  • mogućnost uvida uspješne provedbe politike i projekte visoke kvalitete arhitekture i izgrađenog okoliša gradova i regija iz prve ruke.
  • umrežavanje s lokalnim kreatorima politika, arhitektima i relevantnim dionicima koji pridonose cjelovitom iskustvu studijskih posjeta.

 

Inspiracija i povratne informacije

  • mogućnost dijeljenja uspješnih lokalnih politika i projekata, najboljih savjeta, zamki i neuspjeha sa sudionicima s ekspertizom u području arhitekture i izgrađenog okoliša, u sigurnom i prijateljskom okruženju.
  • pristup korisnim informacijama i idejama za poboljšanje ili pokretanje lokalnih projekata ili prijenos ključnih elemenata iz predstavljenih praksi.

 

Međunarodno umrežavanje

  • povezivanje s kolegama iz različitih pozadina i zemalja, prikupljanje dobrih praksi, dijeljenje ideja i razvoj partnerstva na europskoj razini.
  • poticanje bilateralnih suradnji gradova i regija 

 

KAKO SE PRIJAVITI?
Prijave se podnose online putem obrasca - poveznica na EUSurvey.

Rok za prijavu je 13. svibnja 2024. (23:59 CET).

 

OČEKIVANJA I ODGOVORNOSTI

Prije posjeta

Sudionici trebaju uskladiti putovanje s timom projekta kako bi planirali svoj put u odabrani grad/regiju i podijeliti datume dolaska i odlaska.

Sudionici trebaju biti upoznati sa sadržajem i kontekstom studijske posjete za koju će upute primiti tjedan dana prije. Upute sadržavaju dnevni red posjeta, popis sudionika i stručnjaka, karte te pozadinski dokument koji objašnjava lokalni kontekst i opisuje različite strukture koje će se posjetiti tijekom studijske posjete za međusobno učenje.

 

Tijekom posjeta

Sudionici se trebaju upoznati s lokalnim kontekstom grada/regije i uspješnim praksama vezanim za arhitekturu i izgrađeni okoliš.

Ova metoda međusobnog učenja dizajnirana je kako bi potaknula interakciju, vršnjačko učenje i izgradnju rješenja. Očekuje se da sudionici doprinose živim razgovorima!

 

Nakon posjeta

Sudionici će biti pozvani da ispune evaluacijski obrazac i navedu svoje glavne zaključke iz posjeta.

 

PRORAČUN

Living Spaces će pokriti troškove međunarodnih putovanja, smještaja (2 noći) i obroka (2 doručka, 2 ručka i 2 večere) za sve sudionike studijskih posjeta u gradovima/regijama. Detaljne smjernice o proračunu bit će podijeljene sa sudionicima prije posjeta.

 

PROCES ODABIRA

Odabir će uzeti u obzir sljedeće kriterije:

 - Kvaliteta i jasnoća prijave

 - Podudaranje između tema posjeta i potreba za učenjem sudionika

 - Relevantnost profila sudionika za studijske posjete: uključivanje stručnjaka u cilju unapređivanja budućih utjecaja u gradovima/regijama oblikujući izgrađeni okoliš

  - Potencijalni doprinos sudionika tijekom studijskih posjeta, temeljen na njihovom profesionalnom iskustvu i lokalnim izazovima

 - Geografska i demografska raznolikost među sudionicima 12 studijskih posjeta za međusobno učenje

 - Rodna ravnoteža među sudionicima svake studijske posjete za međusobno učenje

 - Raznolikost profesionalnih pozadina i iskustva

 - Dostupnost i vremenska raspoloživost studijskoj posjeti za međusobno učenje tijekom cijelog trajanja

 - Jezične vještine: Preporučuje se razina engleskog jezika B2

Tim projekta Living Spaces obavijestit će odabrane sudionike o rezultatima najmanje 45 dana prije posjeta.

 

Prvi poziv za sudionike zatvoren je u siječnju 2024. Drugi poziv za sudionike otvoren je od 10. travnja 2024. do 13. svibnja 2024. i obuhvatit će sljedeće posjete:

•            Oulu, Finska: 11.-13. rujna

•            Vilnius, Litva: 18.-20. rujna

•            Malmö, Švedska: 9.-11. listopada

•            Gdańsk, Poljska: 23.-25. listopada

 

 

Izvor