KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Kreativna Europa podržava ukrajinsku kulturu i kulturnu baštinu

Kreativna Europa podržava ukrajinsku kulturu i kulturnu baštinu

Tri odabrana projekta na pozivu za Potporu ukrajinskim raseljenim umjetnicima te ukrajinskim kulturnim i kreativnim sektorima u svojim će aktivnostima korisnicima nuditi treninge, obuku i podršku mentalnom zdravlju.

Prošlogodišnjim pozivom za dostavu prijedloga za Potporu ukrajinskim raseljenim umjetnicima te ukrajinskim kulturnim i kreativnim sektorima Kreativna Europa nastojala je odgovoriti na razarajuće učinke koju je ruska invazija izvršila na ukrajinski narod i njegovu kulturnu baštinu. Ciljevi Poziva usmjereni su na pružanje podrške ukrajinskim umjetnicima i kulturnim organizacijama, integraciju raseljenih Ukrajinaca/inki kroz umjetnost te doprinos rekonstrukciji kulturne baštine. Tri odabrana konzorcija početkom svibnja 2023. počeli su s implementacijom aktivnosti koje pridonose navedenim ciljevima, a oni su:

 

  • Zmina; koordinator Izolyatsia, u partnerstvu s TransEurope Halles (Švedska) i Malý Berlín (Slovačka)
  • Culture Helps; koordinator Insha Osvita, u partnerstvu sa zakladom Tandem (Njemačka)
  • U-RE-HERIT; koordinator Udruženje litvanskih arhitekata, u partnerstvu s tri organizacije iz Ukrajine: Nacionalno udruženje arhitekata, Ro3kvit urbano udruženje za Ukrajinu i nevladina udruga Arhitektonsko obrazovanje

 

Drago mi je što ovaj Poziv kreće u realizaciju", poručio  je Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije: "Znam da će ove tri organizacije uz financiranje Kreativne Europe na terenu moći učiniti stvarnu razliku. Očuvanje kulturne baštine te pristup obrazovanju i kulturi ključni su za otpornost i rekonstrukciju države. Kreativna Europa je uz Ukrajinu.

Izvor.