KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Jačanje dijaloga Europske komisije s tržištem umjetnina

Jačanje dijaloga Europske komisije s tržištem umjetnina

Događanje Dijalog s tržištem umjetnina označava početak nove faze suradnje s ciljem zaštite kulturne baštine i borbe protiv krijumčarenja kulturnih dobara.

 

30. siječnja 2024. u Bruxellesu Europska komisija je organizirala događanje Dijalog s tržištem umjetnina kako bi ojačala suradnju između dionika na tržištu umjetnina, institucija Europske unije i međunarodnih organizacija s ciljem zaštite kulturne baštine i borbe protiv nedopuštene trgovine kulturnim dobrima. Diskusija je bila usmjerena na točke poput izgradnje razumijevanja zajedničkih ciljeva, identifikacije zajedničkih rizika i izazova, mogućnosti ulaženja u trag podacima te razumijevanja toga kako se regulacije, etički standardi i dubinske analize mogu bolje integrirati i međusobno nadopunjavati.

 

Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije otvorio je događanje, ističući pritom važnost tržišta umjetnina u zajedničkom pristupu borbi protiv nezakonite trgovine i krijumčarenja kulturnim dobrima. Poručio je:

„Europa prednjači. Moramo čuvati i uzdizati kulturnu baštinu - kako bismo osigurali da ona ostane snaga koja nas ujedinjuje. Svi smo mi dio rješenja i saveznici u ovoj borbi.“

Ernesto Ottone Ramirez, pomoćnik glavnog ravnatelja UNESCO-a za kulturu također je naglasio da institucije i trgovina umjetninama dijele istu strast i odlučnost da zaštite baštinu. Istaknuo je globalnu dimenziju problema te izazove koje donose nove tehnologije. Dr. Donna Yates sa Sveučilišta u Maastrichtu u svom je uvodnom govoru naglasila potencijal i potrebu iskorištavanja znanja i iskustva dionika na tržištu umjetnina za rješavanje ovih izazova.

 

Diskusija o jačoj suradnji dionika na uspješnom tržištu umjetnina koje štiti kulturnu baštinu urodila je razmjenom ključnih ideja:

  • važnost točnih, pouzdanih podataka i transparentnosti za poboljšanje donošenja politika utemeljenih na dokazima i zaštitu ugleda trgovaca
  • prepoznavanje važnosti konzultacija i njihove povezanosti s postojećim dijalogom s ciljem značajne suradnje
  • etički kodeks i pridržavanje etičkih kodeksa trgovaca umjetninama
  • priznavanje uloge tržišta umjetnina u razmjeni podataka, s naglaskom na poduzimanje proaktivnih mjera

 

Dijalog će se nastaviti u okviru Radne skupine zadužene za tržište umjetnina – podskupine Ekspertne skupine Europske komisije za kulturnu baštinu, koja se već sastala u prosincu 2023., a sljedeći put će se sastati prije ljeta ove godine.

 

POZADINA

Incijativa označava važan korak u naporima koje Europska unija ulaže u borbu protiv krijumčarenja kulturnih dobara te u jačanje suradnje na tržištu umjetnina. Ona je dio Akcijskog plana protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima koji je Europska komisija usvojila 2022. godine i koji pruža jasan, razumljiv i djelotvoran okvir doprinosu borbi Europske unije protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima između 2022. i 2025. godine. Akcijski plan usmjeren je na sprječavanje nezakonite trgovine, primjenu postojećih regulacija, suradnju i podizanje svijesti o učincima ove problematike.

 

Izvor.