KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Culture Moves Europe - odabrano više od 1800 umjetnika za individualnu mobilnost

2023 CME results

Umjetnici i kulturni profesionalci iz 40 zemalja odabrani su u prvom pozivu nove sheme za individualnu mobilnost Culture Moves Europe kako bi proveli svoje projekte kulturne mobilnosti putujući u drugu zemlju Kreativne Europe.

 

Culture Moves Europe nova je shema programa Kreativna Europa namijenjena individualnoj mobilnosti umjetnika. Prvi poziv za individualnu mobilnost bio je otvoren od 10. listopada 2022. do 31. svibnja 2023. godine, a u tom je razdoblju zaprimljeno čak 4665 prijava koje su uključivale ukupno 7689 individualnih umjetnika i kulturnih profesionalaca od kojih je odobrena mobilnost za 1802 umjetnika i kulturnih profesionalaca.

 

ZEMLJOPISNA DISTRIBUCIJA PRIMATELJA POTPORE

Uspješne prijave stigle su iz 40 zemalja Kreativne Europe, od kojih se ističu Njemačka, Italija, Francuska, Španjolska, Ukrajina (uključujući 4 virtualna projekta), Belgija i Nizozemska kao zemlje iz kojih je pristiglo najveći broj prijava. Ukupan broj pristiglih prijava relativno je proporcionalan veličini stanovništva zemalja. Za provedbu svojih projekata korisnici su odabrali 38 zemalja, a najpopularnija odredišta mobilnosti su Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Portugal i Nizozemska.

Prema analizi rezultata, 20 hrvatskih umjetnika i kulturnih profesionalaca odabrano je za financiranje mobilnost, dok su 24 umjetnika i kulturna profesionalca odabrala Hrvatsku kao odredište svoje mobilnosti. Čestitamo svim hrvatskim dobitnicima!

 

NAJTRAŽENIJI SEKTORI: VIZUALNE I IZVEDBENE UMJETNOSTI & GLAZBA

Tijekom prvih 8 mjeseci provedbe, Culture Moves Europe osigurao je zastupljenost svih kreativnih i kulturnih sektora među kojima su, prema broju prijava, najmanje bili zastupljeni sektori arhitekture, dizajna i modnog dizajna te književnog prevođenja. Naprotiv, vizualne i izvedbene umjetnosti nakon kojih slijedi glazba čine gotovo 85% svih podnesenih prijava.

 

NA KOJI NAČIN SU ISKORIŠTENA DODATNA SREDSTVA (TOP-UPS)

Čak 766 uspješnih podnositelja zahtjeva (što odgovara 42,5% odabranih podnositelja zahtjeva) zatražilo je financiranje zelene nadopune kako bi putovali na održiviji način (green top-up); 315 odabranih podnositelja zahtjeva zatražilo je doplatu za obitelj (family top-up), 37 primatelja potpore putuje u ili iz prekomorskih zemalja i teritorija ili najudaljenijih regija EU-a (OCT/OR top-up), a 28 je zatražilo doplatu za vizu (visa top-up); dok je 18 odabranih podnositelja zahtjeva zatražilo dodatna sredstva za pokrivanje troškova za svoje posebne potrebe mobilnosti u vezi s invaliditetom (disability top-up).

 

CULTURE MOVES EUROPE 2024

Novi poziv za individualnu mobilnost umjetnika i kulturnih djelatnika najavljen je za listopad 2023 kada će se poziv otvoriti ponovno kao rolling call s mjesečnim rokovima za predaju prijava. 

 

Izvor.