KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Culture Moves Europe - objavljen drugi poziv za mobilnost umjetnika i profesionalaca u kulturi

2024 CulturMovesEurope individ

Otvoren je drugi po redu poziv za podršku međunarodnoj mobilnosti umjetnika i profesionalaca u kulturi u okviru programa Kreativna Europa koji s inozemnim partnerima žele istraživati, stvarati, učiti ili se umrežavati. Riječ je o rolling call-u s mjesečnim rokovima, a krajnji rok za predaju prijava je 31. svibnja 2024. godine

 

Poziv je namijenjen umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji imaju najmanje 18 godina, zakonito borave i rade u jednoj od 40 zemalja programa Kreativna Europa, a aktivni su u sljedećim sektorima: izvedbene umjetnosti, vizualne umjetnosti, glazba, kulturna baština, arhitektura, dizajn i modni dizajn te književnost.

Pozivom se dodjeljuju bespovratna sredstva kojima se pokrivaju putni troškovi i troškovi boravka, a koji se dopunjavaju dodatnim financijskim potporama temeljenim na individualnim situacijama primatelja potpore. Veću financijsku potporu ostvaruju osobe koje putuju ekološki osviješteno, roditeljima i  osobama kojima je potrebna viza. Posebno se potiču prijave umjetnika s invaliditetom kojima se pokrivaju dodatni troškovi sudjelovanja u prekograničnim projektima nastali zbog invaliditeta.

 

Povodom objave poziva novoimenovana EK povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Iliana Ivanova izjavila je: Kultura pokreće Europu podupire mobilnost svih umjetnika, uključujući one s invaliditetom, i pomaže im da prevladaju prepreke internacionalizaciji njihovih karijera. Time se pridonosi otvaranju estetike i raznolikosti kulturnog krajolika te pokreću kulturne promjene.

 

Prvi poziv za individualnu mobilnost bio je otvoren od listopada 2022. do 31. svibnja 2023. godine, te je u tom razdoblju zaprimljeno čak 4665 prijava koje su uključivale ukupno 7689 individualnih umjetnika i kulturnih profesionalaca od kojih je odobrena mobilnost za 1802 umjetnika i kulturnih profesionalaca. Temeljem analize rezultata, 20 hrvatskih umjetnika i profesionalaca u kulturi odabrano je za financiranje mobilnost, dok su 24 umjetnika i profesionalca u kulturi odabrala Hrvatsku kao odredište svoje mobilnosti.

 

SMJERNICE CULTURE MOVES EUROPE POZIVA 2024