KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Budva i Skoplje u užem izboru za Europsku prijestolnicu kulture 2028. godine

Budva i Skopje u užem izboru za Europsku prijestolnicu kulture 2028. godine

Budva i Skoplje ušli su u uži izbor za titulu Europske prijestolnice kulture 2028 iz skupine EFTA/EEA država, država kandidatkinja ili potencijalnih kandidatkinja za članstvo u EU.

 

Povjerenstvo sastavljeno od 10 nezavisnih stručnjaka nakon online sastanka preporučilo je Budvu (Crna Gora) i Skoplje (Sjeverna Makedonija) za titulu Europske prijestolnice kulture. Europska komisija u prosincu 2021. godine pozvala je zainteresirane gradove da dostave natječajnu dokumentaciju. Budva i Skoplje svoje su prijave poslali do roka  11. studenog 2022. godine.

 

Ulazak u uži izbor gradova nominiranih za titulu Europske prijestolnice kulture može rezultirati značajnim kulturnim, gospodarskim i društvenim prednostima za dotične gradove, pod uvjetom da je njihova ponuda dio dugoročne strategije razvoja vođene kulturom.

 

Gradovi imaju rok do ljeta 2023. godine da dopune svoje prijave. Povjerenstvo će se sastati u rujnu 2023. s ciljem preporučivanje jednog grada koji će dobiti treću titulu Europske prijestolnice kulture iz skupine EFTA/EEA država, država kandidatkinja ili potencijalnih kandidatkinja za članstvo u EU, nakon Novog Sada (Srbija) i Bodøa (Norveška). Iste godine titulu Europske prijestolnice kulture nosit će još dva grada. Jedan će biti u Češkoj (Broumov i České Budějovice nominirani su u listopadu 2022.), a drugi će biti u Francuskoj (predselekcijski sastanak održat će se u ožujku 2023.).

 

KAKO GRADOVI POSTAJU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Proces odabira EPK odvija se u dva kruga. Nakon predizbornog kruga objavljuje se lista gradova koji ulaze u završni krug. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka pregledava pristigle prijave. Institucije i tijela Europske unije za Povjerenstvo odabiru 10, a nacionalna tijela dva stručnjaka. U konačnom odabiru Povjerenstvo preporučuje jedan grad za naslov, koji potom službeno potvrđuje dotična država. Glavni kriterij odabira grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje stanovnika grada, dionika i susjedstva te privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonositi dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju dokazati podršku lokalnih vlasti i operativne kapacitete za provođenje projekta.

 

O EPK

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jedan od najistaknutijih kulturnih projekata u Europi te jednu od najpoznatijih i najcjenjenijih aktivnosti Europske unije. Njeni ciljevi su promicanje raznolikosti europskih kultura, naglašavanje značajki koje su im zajedničke te održavanje doprinosa koji kultura predstavlja za dugoročni razvoj gradova.

 

Izvor.