KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Dva češka grada u užem izboru za Europsku prijestolnicu kulture 2028. godine

Dva češka grada u užem izboru za Europsku prijestolnicu kulture 2028. godine

Broumov i České Budějovice nominirani su za titulu Europske prijestolnice kulture 2028. godine.

 

Povjerenstvo sastavljeno od 12 nezavisnih stručnjaka u uži je izbor za titulu Europske prijestolnice kulture (EPK) 2028. godine nominiralo Broumov i České Budějovice. Jedan od ta dva grada bit će treći češki grad koji dobiva titulu EPK, nakon Praga 2000. i Pilsena 2015. godine.

 

O POSTUPKU ODABIRA

U kolovozu 2021. godine Češka je pozvala sve zainteresirane gradove da podnesu prijave za Europsku prijestolnicu kulture 2028.  Do roka 1. rujna 2022. godine prijave su podnijeli sljedeći gradovi: Broumov, Brno, České Budějovice i Liberec. Ulazak u uži izbor za titulu Europske prijestolnice kulture može rezultirati značajnim kulturnim, gospodarskim i društvenim prednostima za dotične gradove, pod uvjetom da je njihova ponuda dio dugoročne strategije razvoja vođene kulturom. Nakon što relevantna češka tijela službeno usvoje preporuku Povjerenstva, gradovi će imati rok do ljeta 2023. da dorade svoje prijave. Povjerenstvo će se ponovno sastati u drugoj polovici 2023. godine i preporučit će Europskoj komisiji jedan češki grad za Europsku prijestolnicu kulture 2028. Iste godine, titulu Europske prijestolnice kulture ponijet će jedan grad iz Francuske i jedan grad iz EFTA/EEA države, države kandidatkinje ili države koja sudjeluje u programu Kreativne Europe.  

 

 

KAKO GRADOVI POSTAJU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Proces odabira EPK odvija se u dva kruga. Nakon predizbornog kruga objavljuje se lista gradova koji ulaze u završni krug. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka pregledava pristigle prijave. Institucije i tijela Europske unije za Povjerenstvo odabiru 10, a nacionalna tijela dva stručnjaka. U konačnom odabiru Povjerenstvo preporučuje jedan grad za naslov, koji potom službeno potvrđuje dotična država. Glavni kriterij odabira grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje stanovnika grada, dionika i susjedstva te privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonositi dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju dokazati podršku lokalnih vlasti i operativne kapacitete za provođenje projekta.

 

O EPK

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jedan od najistaknutijih kulturnih projekata u Europi te jednu od najpoznatijih i najcjenjenijih aktivnosti Europske unije. Njeni ciljevi su promicanje raznolikosti europskih kultura, naglašavanje značajki koje su im zajedničke te održavanje doprinosa koji kultura predstavlja za dugoročni razvoj gradova.

 

Izvor.