KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Antologija 2020 - European stories

Antologija2020 EUPL

Objavljena je Antologija EUPL 2020 pod nazivom „European stories“ koja sadrži isječke iz knjiga trinaest dobitnika ovogodišnje Nagrade EU za književnost – EUPL.

Nagrada Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) nagrada je koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe i ističe bogatstvo suvremene europske literature, skrećući pozornost na jedinstvenu kulturnu i jezičnu baštinu kontinenta. Nagrada se dodjeljuje autorima iz zemalja koje sudjeluju u programu EU Kreativna Europa, čiji je temeljni cilj potpora kulturnog i kreativnog sektora. Dobitnici Nagrade Europske unije za književnost dobivaju novčanu nagradu te značajnu međunarodnu promociju i vidljivost. Njihove se izdavače potiče da se prijave za financiranje prijevoda putem programa Kreativna Europa kako bi se pobjednička djela prevela na ostale europske jezike i time našla nova tržišta.

Nagrada EUPL za 2020. godinu obuhvatila je autore i njihova djela iz ukupno 13 zemalja, među kojima su Belgija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Cipar, Danska, Estonija, Njemačka, Kosovo*, Luksemburg, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška i Španjolska. Za svaku od država postavljen je nacionalni žiri stručnjaka iz područja književnosti, izdavaštva i knjižarstva. Članovi žirija za Hrvatsku u 2020. godini bili su Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski. U uži izbor ušli su još i naslovi Kristine Gavran (Gitara od palisandra, Disput), Nenada Stipanića (Bogovi neona, Sandorf) te Zorana Malkoča (Umro Supermen, Fraktura). Uključujući ovogodišnje dobitnike, Nagradu EUPL primilo je od njenog pokretanja 2009. godine ukupno 135 autora iz 41 države.

Ovogodišnja dobitnica Nagrade Europske unije za književnost – EUPL iz Hrvatske je spisateljica i docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao i naša kreativna ambasadorica Maša Kolanović.