KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Proglašeni dobitnici Nagrade EU za književnost – EUPL

20-05-19 EUPL Maša 2
20-05-19 EUPL Maša 3
EUPL winners3
Nagrada Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) nagrada je koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe. Tijekom trogodišnjeg ciklusa, uključena je 41 zemlja koja sudjeluje u programu EU Kreativna Europa čiji je cilj jačanje europskog kulturnog i kreativnog sektora. Nagrada EUPL dodjeljuje se od 2009. godine od kada je nagradu primilo 122 pisaca kroz 11 izdanja.

Zadovoljstvo nam je objaviti trinaest ovogodišnjih dobitnika:

 • Belgija - Nathalie Skowronek, La carte des regrets (The map of regrets), izdavač: Grasset
 • Bosna i Hercegovina - Lana Bastašić, Uhvati zeca (Catch the rabbit), izdavač: Kontrast
 • Cipar - Σταύρος Χριστοδούλου (Stavros Christodoulou), Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός (The day the river froze), izdavač: Kastaniotis Publications
 • Danska - Asta Olivia Nordentoft, Penge på lommen (Money in your pocket), izdavač: Basilisk
 • Estonija - Mudlum (Made Luiga), Poola poisid (Polish boys), izdavač: Strata
 • Hrvatska - Maša KolanovićPoštovani kukci i druge jezive priče (Dear beetles and other scary stories), izdavač: Profil knjiga
 • Njemačka - Matthias Nawrat, Der traurige Gast (The Sad Guest), izdavač: Rowohlt
 • Kosovo - Shpëtim Selmani, Libërthi i dashurisë (The Booklet of Love), izdavač: Armagedoni
 • Luksemburg - Francis Kirps, Die Mutationen (The Mutations), izdavač: Hydre Editions
 • Crna Gora - Stefan Bošković, Ministar (Minister), izdavač: Nova knjiga
 • Sjeverna Makedonija - Петар Андоновски (Petar Andonovski), Страв од варвари (Fear of barbarians), izdavač: Или-или (ili-ili)
 • Norveška - Maria Navarro Skarange, Bok om sorg (Book of sorrow), izdavač: Oktober
 • Španjolska - Irene Solà, Canto jo i la muntanya balla (I sing and the mountain dances), izdavač: Anagrama

Za svaku zemlju, laureate 2020. odabrao je nacionalni žiri književnih stručnjaka. Zbog izbijanja pandemije COVID-19, po prvi puta od kad se dodjeljuje nagrada objava pobjednika provedena je digitalno.

Čestitke na osvojenim nagradama laureatima su uputile Europska povjerenica za Inovacije, istraživanje, kultura, obrazovanje i mlade, gđa Mariya Gabriel i ministrica kulture Republike Hrvatske, gđa Nina Obuljen Koržinek.

U svojoj čestitci povjerenica Gabriel je rekla: "U trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo, više nego ikad oslanjamo se na umjetnike i pisce koji nam pomažu da se nosimo s izolacijom. Čitanje je moćan način da osjetite snažne emocije, budete prevezeni u neki drugi svemir u nekom drugom vremenu i prostoru, da upoznate nove likove, sve to dok ostajete kod kuće. Čestitke svim ovogodišnjim dobitnicima Europske nagrade za književnost!”.

Dalekosežan učinak književnosti u svakodnevnom životu i njezin društveni značaj koji prepoznajemo iz dana u dan, odražava se u nagradi Europske unije za književnost. Kroz sve dosadašnje dobitnike ove vrijedne nagrade, ali i čitajući prijevode drugih nagrađenih djela lokalnih izdavača, Hrvatska je imala priliku svjedočiti o snazi ljepote suvremene europske književne riječi, kao i važnosti dijeljenja novih, različitih, nepoznatih ideja i perspektiva. Uz ovogodišnje Europsko predsjedništvo, koje je neočekivano više obilježeno pandemijom COVID-19 koja je utjecala na sve ranije planirane aktivnosti, a koje su uključivale izuzetno bogat kulturni program u Europskim zemljama i šire, Hrvatska se pridružuje potpori organizaciji i ponovnom dodjeljivanju nagrada, kao i svojim doprinosom kroz izbor i predstavljanje svojih najzanimljivijih književnih glasova.“ izjavila je Nina Obuljen Koržinek, hrvatska ministrica kulture.

EUPL organizira partnerski konzorcij koji čine Europsko vijeće pisaca (EWC), Federacija europskih izdavača (FEP) te Europska i Međunarodna federacija knjižara (EIBF), uz potporu Europske komisije. Nagrada se financira kroz program EU Kreativna Europa, i dostupna je svim zemljama koje sudjeluju u ovom programu EU za financiranje kulturnog i kreativnog sektora.

Nina George, predsjednica EWC-a, rekla je: „Nagrada Europske unije za književnost 2020. posebno je priznanje: usred najveće rupture u svjetskom društvu i velikih izazova za europsku kulturu,  slavimo glasove i autore ujedinjene, a opet raznolike Europe. U ime Europskog vijeća pisaca srdačno čestitam nominiranima i pobjednicima ovogodišnjeg EUPL-a! Vaše su knjige sredstva za preživljavanje u vremenu izolacije u kojem možemo putovati samo u mislima – do naših susjeda i prijatelja u Europi. Promatranje, mašta, disciplina, kreativnost i profesionalno umijeće kojima ste ispunili svoje romane i priče stvorili ste nagrađivanu literaturu. Zahvaljujemo na vašoj hrabrost i upornosti – jer vi ste, dragi pisci, okosnica slobodnog govora. Vi ste izvorni lanac književne vrijednosti, a vaša djela su osnova za demokraciju, kulturnu razmjenu i istinsku europsku zajednicu."

Rudy Vanschoonbeek, predsjednik FEP-a, komentirao je: „Čitanje je ključna komponenta našeg života, posebno dok prolazimo kroz dramatičnu krizu. Uvjeren sam da je jedna od posljedica karantene to što Europljani čitaju puno više. Iz tog razloga, posebnu ćemo pozornost dati ovogodišnjim laureatima EUPL nagrade. Pobjednički naslovi dolaze iz svih krajeva Europe, a uskoro ćemo ih čitati i na mnogim drugim jezicima, kada će EUPL odigrati ulogu multiplikatora, što će posebno pridonijeti autorima u nastajanju. Sretno svima njima."

Jean-Luc Treutenaere, podpredsjednik EIBF-a, dodao je: "Veliko mi je zadovoljstvo uputiti čestitke ovogodišnjim dobitnicima nagrade u ime Europske i Međunarodne federacije knjižara. Ovih 13 autora i njihovi pobjednički romani pokazuju europske talente i raznolik kulturni doprinos. To je posebno važno sada, budući da se industrija knjiga, poput mnogih drugih kulturnih sektora, suočava s učincima izolacije. Kako se mnoge europske zemlje polako ponovno otvaraju, radujem se što ću ugostiti naše pobjedničke laureate u mnogim knjižarama u njihovim pobjedničkim zemljama i širom Europe kad to bude moguće."

O nagradi EUPL 

Nagrada Europske unije za književnost (EUPL) je godišnja nagrada koja se dodjeljuje novim književnim talentima iz odabranih europskih zemalja. Inicijativa se financira kroz program EU Kreativna Europa. Cilj EUPL-a je prepoznati nove književne talente iz cijele Europe, promicati cirkulaciju i prijevod literature među europskim zemljama te istaknuti europsku kreativnost i raznolikost. Svake godine postavljaju se nacionalni žiriji, koji se sastoje od stručnjaka iz područja književnosti, izdavaštva i knjižara, u rotirajućoj trećini zemalja sudionica programa EU Kreativna Europa. Nakon što su ušli u uži izbor od dva do pet kandidata, svaki žiri odlučuje o svom nacionalnom pobjedniku. Ovim izdanjem Nagrada Europske unije za književnost bit će prepoznato 135 autora iz 41 zemlje kroz 12 izdanja (jedno je jubilarno izdanje koje se sastojalo od natječaja za pisanje, otvorenog za prethodno nagrađene autore – European short story). Prvo izdanje održano je 2009. godine.

Čestitamo našoj dobitnici - Maši Kolanović 

Članovi žirija za hrvatsku dobitnicu komentirali su: “Vještim pripovijedanjem autorica stvara svojevrsnu kafkijansku egzistencijalnu tjeskobu koja nadilazi opis lokalne zajednice i pogađa bolne točke globaliziranog društva. Potrošnja kao zamjena za ljudskost, majčinstvo o kojem nije pristojno govoriti, banke kao zlokobni stupovi našeg društva, reklame koje jačaju nezdrave žudnje… to je svijet istražen kroz ovu majstorski napisanu prozu (…). Problemi su univerzalni, stoga se lako poistovjetiti s likovima, no glavna vrijednost ovog teksta nije samo u pripovijedanju, već u suosjećanju i humanosti same autorice. Mračne i apsurdne, a istovremeno duboko intimne, snažne i društveno osjetljive priče. Ukratko, vješto napisana, hrabra i jezivo dobra knjiga.

 

Više informacija o nagradi možete pronaći na: www.euprizeliterature.eu