KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

[Lisabon i Óbidos] Međunarodni sastanak izdavača u Portugalu

2023 Obidos izdavači

Ususret novom pozivu za cirkulaciju europskih književnih djela za 2024. koji je najavljen za sredinu listopada, portugalska agencija AICEP Portugal Trady za internacionalizaciju sektora za knjigu i nakladništvo inicirala je međunarodni sastanak izdavač na temu financiranja za izdavački i knjižarski sektor u okviru programa Kreativna Europa.

 

Na poziv Deska Kreativne Europe iz Portugala, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija, dr. sc. Mihaela Majcen Marinić sudjeluje na međunarodnom sastanku u Lisabon 11. i 12. listopada s izdavačima iz Švedske, Španjolske, Poljske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Litve i Ukrajine. Glavni cilj sastanka je potaknuti komercijalizaciju i cirkulaciju portugalskih djela na međunarodnom tržištu, potaknuti njihovo prevođenje i doprinijeti povećanju međunarodne vidljivosti novih autora, promičući tako književnost i portugalsku kulturu kao dio međunarodne promocije sektora. Također, cilj ovog sastanka je pridonijeti raznolikosti europskih književnih djela u Portugalu, prevođenjem i objavljivanjem novih europskih autora na portugalski.

 

Međunarodni predstavnici: 

Hrvatska: Mihaela Majcen Marinić | Ministry of Culture and Media of the Republic of Croatia
Litva: Sigita Puke | Aukso zuvy
Sjeverna Makedonija : Biljana Crvenkovska | Strange Forest
Poljska: Monika Wróbel Lutz e Monika Czajkowska | Tatarak Publish House
Slovenija: Nika Susman | Miš Publishing Hous
Španjolska: Irene Antón | Errata Naturae
Švedska: Dorotea Bromberg | Bromberg Bokförlag
Ukrajina: Ivan Fedechko | The Old Lion Publishing House

 

Međunarodni sastanak organiziran je i u suradnji s FOLIO – Međunarodnom festivalom knjiga u Óbidosu, na kojem se održavaju dva okrugla stola o ključnim pitanjima u sektoru nakladništva i programu Kreativna Europa. Na okruglim stolovima na temu: Inkluzija i pristupačnost (petak, 13.) i Internacionalizacija autora na manjinskim jezicima (subota, 14.), sudjeluje i naša predstavnica.