KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Aesthetic Education Expanded

2015 Booksa 01
2015 Booksa 02
2015 Booksa 04

Prioriteti

- transnacionalna mobilnost

- razvoj publike

- jačanje kapaciteta - obrazovanje i osposobljavanje

Opis projekta

Projekt je nastavak dugoročne suradnje između Multimedijalnog instituta, Berliner Gazette, Kuda.org  i Kontrapunkta koja je uključila i Kulturtreger. Oslanjajući se na svoj dosadašnji rad u području kritičke teorije, digitalne kulture, kreativnog obrazovanja i umjetničke produkcije, projekt povezuje estetiku i obrazovanje. Njegov inovativni karakter proistječe iz povezivanja različitih nacionalnih konteksta i različitih praksi što rezultira intenzivnim propitivanjem oblika kritičkog obrazovanja u području umjetnosti i kulture.

Polazeći od prosvjetiteljske ideje 'estetskog odgoja' projekt istražuje oblike inicijacije u iskustvo i praksu umjetnosti koje zadržava autonomiju dok istovremeno istražuje svoje emancipacijske dimenzije na sigurnoj udaljenost kako od komercijalizacije umjetnosti tako i od umjetnosti kao socijalne usluge. On se bavi estetičkim odgojem koji  umjetnost i kulturu stavlja na produktivnu distancu od ostalih sfera društva te ulazi u dijalog s njima.

Projekt postiže svoje ciljeve produkcijom umjetničkih djela, kulturnih događanja i obrazovnih aktivnosti u Zagrebu, Skopju, Novom Sadu, Berlinu i Londonu.

Cilj projekta

Opći cilj projekta je potaknuti transnacionalnu raspravu o važnosti kulture i umjetnosti u suvremenom društvu koja se postiže kritičkim promišljanjem edukacijskih i emancipatorskih potencijala umjetnosti i kulture.

Specifični ciljevi:

  1. Upoznati mladu i amatersku publiku sa suvremenim kulturnim i umjetničkim praksama stvaranjem procesa inicijacije u umjetničko i kulturno iskustvo kroz obrazovanje;
  2. Razviti kritičko promišljanje utjecaja šireg društveno-političkog konteksta na emancipatorski potencijal umjetnosti i kulture te njihov povratni utjecaj na sam društveno-politički kontekst;
  3. Kritički preispitati važnost autonomije umjetničke proizvodnje za umjetnički inovaciju i kreativnost;
  4. Omogućiti dijalog između umjentika i publike novim načinima diseminacije, interakcije i participacije.

Stečeno iskustvo

Svi partneri na projektu već imaju ranije iskustvo provedbe EU projekata. U provedbi ovog projekta partneri su uspjeli doći do novih publika u različitim zemljama te ostvariti suradnje s različitim međunarodnim umjetnicima, organizacijama, ustanovama i stručnjacima. Također, partneri su proširili svoje programsko djelovanje te stekli iskustvo rada s novim partnerom. Uključene organizacije su povećale svoje kapacitete za rad u međunarodnom kontekstu te razvile nastavak projekta koji je ponovo dobio potporu programa Kreativna Europa.