KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

U Skopju održan regionalni seminar na temu poziva Projekti kulturne suradnje u zemljama zapadnog Balkana

20 02 Skopje 01
20 02 Skopje 02
20 02 Skopje 03
20 02 Skopje 04
20 02 Skopje 05
20 02 Skopje 06

Desk Kreativne Europe za potprogram Kultura sudjelovao je u dvodnevnom seminaru „EU Support for Cultural Cooperation in the Western Balkans“ koji se održao u Europskoj kući u Skopju 4. i 5. veljače 2020. godine, u organizaciji Ministarstva kulture Sjeverne Makedonije kao prihvatne ustanove tamošnjeg Deska te uz podršku DG EAC-a i Delegacije Europske unije u Sjevernoj Makedoniji.

Dvodnevni seminar poslužio je dvostrukoj svrsi praktične razmjena znanja, iskustava i poznanstava vezano uz aktualni poziv programa Kreativna Europa za Projekte kulturne suradnje u zemljama zapadnog Balkana, ali i kao uvid u širu sliku i kontekst nacionalnih politika u području međunarodne kulturne suradnje s naglaskom na regionalnu suradnju. Od Deskova Kreativne Europe bili su prisutni osobno i/ili putem predstavnika kulturnog sektora: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Sjeverna Makednojija, Slovenija i Srbija. Iz Hrvatske su sudjelovale dr. sc. Dea Vidović, upraviteljica Zaklade Kultura Nova, i Petra Šlosel, suradnica Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture.

 

Prvi dan programa otvorila su uvodna obraćanja gđe. Biljane Prentoske, voditeljice makedonskog Deska, g. Samuela Žbogara, voditelja Delegacije EU u Sjevernoj Makedoniji te dr. Hysnija Ismailija, ministra kulture Sjeverne Makedonije, čemu je slijedilo izlaganje gđe. Helene Skikos, programske menadžerice za mobilnost i međunarodnu dimenziju Kreativne Europe pri DG EAC. Čitav seminar bio je prilika za prisutne da saznaju više o samom Pozivu i povežu se s relevantnim kontaktima u drugim državama, kako za aktualni Poziv, tako i za buduće suradnje.

 

Zahvaljujemo Desku Kreativne Europe u Sjevernoj Makedoniji na pozivu za sudjelovanje i odličnoj organizaciji!