KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Tri Europske prijestolnice kulture u 2024.

Tri Europske prijestolnice kulture u 2024.

Ovogodišnji nositelji titule Europske prijestolnice kulture su Bad Ischl (Austrija), Bodø (Norveška) i Tartu (Estonija). Službeno otvaranje održat će se 20. siječnja u Bad Ischlu, 26. siječnja u Tartuu te 3. veljače u Bodøu.

 

BAD ISCHL

Pod vodstvom Bad Ischla, 23 općine austrijske regije Salzkammergut udružuju snage s ciljem implementacije višeslojnog programa godine Europske prijestolnice kulture pod sloganom „23 za 24“. „Kultura je nova sol“ naslov je programa koji uključuje 178 glavnih te 100 pridruženih projekata. Program sadrži umjetničke intervencije koje se bave kulturom sjećanja, između ostaloga u odnosu na obitelj Habsburg i nacional-socijalizam, ali i na suvremene umjetničke i kulturne forme koje se bave izazovima poput razvoja održivijeg modela kulturnog turizma u regiji.

Program Bad Ischla za 2024. godinu

 

BODØ

Smješten na sjeveru Norveške, Bodø će postati najsjevernija Europska prijestolnice kulture dosad. Pod naslovom „Arktikulacija“ čitava će regija Nordland s organizacijom od preko tisuću događanja biti uključena u projekt, osiguravajući time mogućnost posjetiteljima da u bilo koje doba godine prisustvuju događanjima. Ovogodišnje teme usko su povezane s arktičkom prirodom, mjestom sjevera u europskoj kulturnoj baštini te budućim međunarodnim razvojem u regiji. Bodø 2024 najveći je kulturni projekt u Norveškoj u posljednjih 10 godina te najveći uopće u sjevernoj Norveškoj.

Program Bodøa za 2024. godinu

 

TARTU

Ovogodišnja tema Tartua kao Europske prijestolnice kulture je „Umjetnost preživljavanja“. Program je usmjeren na kreiranje Tartua kao kulturnog grada koji živi u skladu s prirodom te nastoji zadobiti povjerenje u ljudsku prisnost i time dokazati moć europskih manjih gradova. Više od tisuću događanja organiziranih tijekom 2024. godine namijenjeno je svim dobnim skupinama, čime Tartu 2024 postaje najveći projekt regionalne suradnje između glavnoga grada i južne Estonije.

Program Tartua za 2024. godinu

 

POZADINA

Inicijativa Europske prijestolnice kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europskoj uniji. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati vidljivu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih sudionika te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Kad grad ponese titulu europske prijestolnice kulture ujedno dobiva sjajnu priliku da kulturnim programima promijeni svoj imidž, postane vidljiviji na karti svijeta, promiče održivi turizam i unaprijedi svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu i gospodarsku situaciju u gradu i u okolici. Ciljevi ove inicijative su relevantniji nego ikad - pružiti Europljanima priliku da saznaju više o kulturama jedni drugih kako bi uživali u njihovoj zajedničkoj povijesti i vrijednostima te kako bi iskusili osjećaj pripadnosti istoj europskoj zajednici i razvili europske kulturne veze i partnerstva te naglasili ulogu kulture u razvoju gradova.

 

Izvor.