KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Tri Europske prijestolnice kulture u 2022.!

EPK 2022

Zbog pandemije virusa Covid-19, u 2021. godini niti jedan grad nije nosio titulu Europske prijestolnice kulture. Od 1. siječnja 2022. čak tri europska grada imat će čast nosit titulu Europske prijestolnice kulture - Esch-sur-Alzette (Luksemburg), Kaunas (Litva) i Novi Sad (Srbija).

 

EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE 2022

 

Novi Sad

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Kulturni program Novog Sada porodit će se pod sloganom 'Za nove mostove' – s ciljem daljnjeg povezivanja kulturnih zajednica i stanovnika grada i regije s Europskom unijom (EU) te jačanje njihovih veza s ostatkom područja zapadnog Balkana. Kulturni program podijeljen je na četiri 'mosta' koje grad želi podijeliti s građanima Europe pod vrijednostima: sloboda – duga – nada – ljubav.

Cjelogodišnji program uključuje više od 1500 kulturnih događanja i 4000 domaćih, nacionalnih i međunarodnih umjetnika. Temelji se na osam tematskih lukova koji se bave pitanjima od europske važnosti, poput migracija, mira, multikulturalizama, uloga žena u umjetnosti i kulture mladih.

Službeni početak kulturnog programa Novog Sada kao Europske prijestolnice kulture 2022. započet će 13. siječnja 2022., što se podudara s dočekom Nove godine po julijanskom kalendaru.

 

Kaunas

Kaunas je, nakon Vilniusa 2009. godine, drugi grad u Litvi koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Njegov slogan – ‘Od privremenog do suvremenog glavnog grada’ – ilustrira ambiciju grada. Naime, tijekom međuratnog razdoblja, Kaunas je bio glavni grad Litve, a sada se vraća pod svjetla reflektora kao inovativan i kulturno živ europski grad. Modernistička arhitektura Kaunasa, koja nosi Oznaku europske baštine, ponovno će dobiti pozornost i ugostiti mnoga kulturna događanja kao Europska prijestolnica kulture 2022.

Kulturni program Kaunas 2022 sastoji se od više od 600 projekata koji uključuju više od 80 organizacija i njihovih partnera (210 iz inozemstva), 4.000 stvaratelja, te ukupno oko 1.000 događanja (40 festivala, 60 izložbi, više od 250 izvedbenih umjetničkih događanja, od kojih je više od 50 premijera i preko 250 koncerata). Također, Kaunas 2022 stvara novi mit 'Mitska zvijer iz Kaunasa' kako bi pomogao gradu na njegovom novom putu stvarajući jedinstvenu priču koja će se odvijati u 2022. godine.

Službeni početak kulturnog programa Kaunasa kao Europske prijestolnice kulture 2022. započet će 22. siječnja 2022.

 

Esch-sur-Alzette

Nakon Luksemburgu koji je čak dva puta ponio titulu Europska prijestolnice kulture 1995. i 2007., došao je red i na drugi po veličini luksemburški grad -  Esch-sur-Alzette. Eschov slogan za Europsku prijestolnicu kulture 2022. je "REMIX Culture" s fokusom na četiri područja: REMIX Europe - REMIX Art - REMIX Nature - REMIX Yourself.

Esch2022 želi proslaviti povijest prekogranične regije smještene u srcu Europe te ispričati svoju priču o evoluciji od industrijskog doba temeljenog na industriji čelika do današnjeg društva znanja i budućeg potencijala u eri digitalne revolucije. Također, predlaže da zajedno sa svojim građanima i posjetiteljima diskutira o glavnim društvenim temama današnjice, poput identiteta u digitalnom dobu; održivog razvoja i  novih perspektiva za Europu.

Službeni početak kulturnog programa Esch kao Europske prijestolnice kulture 2022. započet će 22. do 26. veljače 2022.

 

O INICIJATIVI EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

"Inicijativa Europske prijestolnice kulture ilustrira važnost kulture u promicanju vrijednosti na kojima je izgrađena naša Europska unija: različitosti, solidarnosti, poštovanja, tolerancije i otvorenosti", komentirala je europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europskoj uniji. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati vidljivu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih sudionika te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Kad grad ponese titulu europske prijestolnice kulture ujedno dobiva sjajnu priliku da kulturnim programima promijeni svoj imidž, postane vidljiviji na karti svijeta, promiče održivi turizam i unaprijedi svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu i gospodarsku situaciju u gradu i u okolici. Ciljevi ove inicijative su relevantniji nego ikad - pružiti Europljanima priliku da saznaju više o kulturama jedni drugih kako bi uživali u njihovoj zajedničkoj povijesti i vrijednostima te kako bi iskusili osjećaj pripadnosti istoj europskoj zajednici i razvili europske kulturne veze i partnerstva te naglasili ulogu kulture u razvoju gradova!

 

NADOLAZEĆI GRADOVI KOJI ĆE NOSITI TITULU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Svake godine, dva ili tri grada nose titulu Europske prijestolnice kulture. Nadolazeće Europske prijestolnice kulture su:

  • Elefsina (Grčka), Temišvar (Rumunjska) i Veszprém (Mađarska) u 2023. godini
  • Tartu (Estonija), Bad Ischl (Austrija) i Bodo (Norveška) u 2024. godini
  • Chemnitz (Njemačka) i Nova Gorica (Slovenija) u 2025. godini.
  • Oulu (Finska) i Trenčin (Slovačka) u 2026. godini.

 

 

Izvor.