KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Sudjelovanje Ujedinjenog Kraljevstva u programu Kreativna Europa nakon Brexita

20-04-06 Brexit
© Pixabay

Dana 31. siječnja 2020. godine Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je Europsku uniju. Legislativni dokument, Sporazum o povlačenju, koji su usvojila parlamentarna tijela Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, a ratificirala Europska komisija i Vlada UK-a, jamči da će se organizacije i ustanove iz Ujedinjenog Kraljevstva moći prijavljivati na otvorene pozive za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru programa Kreativna Europa sve do završetka aktualnog programa u prosincu 2020. godine.

Slijedom odluke u okviru pregovaračkog mandata Vlade Ujedinjenog Kraljevstva objavljene 27. veljače 2020. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo neće tražiti sudjelovanje u budućem programu Kreativna Europa s početkom od 2021. godine.

 

Ova odluka neće utjecati na projekte koji već primaju financiranje u okviru aktualnog programa Kreativna Europa (2014. – 2020.) te će korisnici primiti ugovorenu potporu za čitavo vrijeme trajanja projekata, uključujući projekte čija se provedba nastavlja nakon 1. siječnja 20121. godine, a temeljem uvjeta definiranih Sporazumom o povlačenju.

 

** Pregled država koje sudjeluju u programu Kreativna Europa dostupan je i redovito se ažurira na sljedećoj poveznici.