KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Slovenski grad Nova Gorica odabran je za Europsku prijestolnicu kulture 2025.

EPK 2025 Nova Gorica SI

U konkurenciji četiri slovenska grada, Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za odabir Europske prijestolnice kulture predložilo je Novu Goricu za Europsku prijestolnicu kulture 2025.

 

Povjerenstvo sastavljeno od 12 nezavisnih stručnjaka ocjenjivalo je prijave četiri slovenska grada – Ljubljane, Pirana, Ptuja i Nove Gorice koja su ušla u uži izbor za Europsku prijestolnicu kulture 2025.

Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Čestitam Novoj Gorici, njezinim lokalnim vlastima, kulturnim institucijama i stanovnicima na pobjedi na nacionalnom natjecanju za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine. Nova Gorica drugi je slovenski grad, nakon Maribora 2012. godine, koji nosi ovu titulu. Biti domaćin Europske prijestolnice kulture sjajna je prilika za grad i regiju da pojačaju svoje kulturne ambicije, približe kulture svojih zajednica i nauče više jedni o drugima - i o sebi. Nova Gorica i njemački grad Chemnitiz stvoriti će dinamičan dvojac koji će iskoristiti ovaj naslov na najbolji način i osigurati njegove dugoročne kulturne, ekonomske i socijalne koristi.

U skladu s Odlukom Europskog parlamenta i Vijeća, koje upravljaju djelovanjem Unije Europskih prijestolnica kulture, 2025. godine bit će dvije Europske prijestolnice kulture: jedna u Njemačkoj i jedna u Sloveniji.

 

O POSTUPKU ODABIRA NJEMAČKOG GRADA ZA 2025. GODINU

Natjecanje u Sloveniji provele su mjerodavne vlasti koje su u veljači 2019. godine pozvale sve zainteresirane gradove da podnesu prijave. Šest slovenska grada podnijelo je prijave do 31. prosinca 2019.: Kranj, Lendava, Ljubljana, Nova Gorica, Piran i Ptuj.

Nakon predizbornog sastanka u veljači 2020. godine u uži izbor ušla su četiri grada: Ljubljana, Ptuj, Piran i Nova Gorica. Kandidati koji su ušli u uži izbor svoje prijave mogli su nadopuniti i dovršiti do 24. studenog 2020., a zatim su pozvani na završni sastanak za odabir 16. i 17. prosinca. Povjerenstvo sastavljeno od 12 nezavisnih stručnjaka, od kojih su dva imenovana od strane relevantnih slovenskih vlasti i deset imenovanih od institucija i tijela EU-a (Europski parlament, Vijeće, Komisija i Odbor regija) pregledalo je i ispitalo prijave.

 

O POSTUPKU ODABIRA NJEMAČKOG GRADA ZA 2025. GODINU

Završni izborni sastanak za Europsku prijestolnicu kulture 2025. u Njemačkoj održao se 26. i 27. listopada. 2020. godine. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka predložilo je njemački grad Chemnitz za Europsku prijestolnicu kulture 2025.

 

KAKO GRADOVI POSTAJU EUROPSKI KAPITAL KULTURE

Proces odabira Europske prijestolnice kulture odvija se u dva kruga. Nakon predizbornog kruga objavljuje se lista gradova koji ulaze u završni krug. U konačnom odabiru Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka preporučuje jedan grad za naslov, koji potom službeno potvrđuje dotična država. Glavni kriterij odabira grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje stanovnika grada, dionika i susjedstva te privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonositi dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju dokazati podršku lokalnih vlasti i operativne kapacitete za provođenje projekta.

 

NADOLAZEĆI GRADOVI KOJI ĆE NOSITI TITULU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska) Europske su prijestolnice kulture u 2020. godine, a nadolazeće su:

  • 2021: Elefsina (Grčka), Temišvar (Rumunjska) i Novi Sad (Srbija),
  • 2022: Kaunas (Litva) i Esch-sur-Alzette (Luksemburg)
  • 2023: Veszprém (Mađarska)
  • 2024 .: Tartu (Estonija), Bad Ischl (Austrija) i Bodø (Norveška)

Učinci krize uzrokovane virusom CIVD-19, naveli su Europsku komisiju da predloži da Europske prijestolnice kulture 2020. i 2021. prošire ili odgode svoje aktivnosti. Prijedlog Komisije trenutno je na razmatranju i konačnom usvajanju u Europskom parlamentu i Vijeću.

 

POZADINA

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europskoj uniji. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati vidljivu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih sudionika te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Kad grad ponese titulu europske prijestolnice kulture ujedno dobiva sjajnu priliku da kulturnim programima promijeni svoj imidž, postane vidljiviji na karti svijeta, promiče održivi turizam i unaprijedi svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu i gospodarsku situaciju u gradu i u okolici.

 

Izvor