KreativnaEuropaKultura
Pomaknimo granice!

Skopje će nositi titulu Europske prijestolnice kulture 2028

2023 EPK Skopje

Grad Skopje u Sjevernoj Makedoniji je predložen za Europsku prijestolnicu kulture 2028. iz zemlja kandidatkinja za članstvo u EU.

 

Nakon dvodnevnog sastanka u Brusselsu, predsjednik stručnog povjerenstva za odabir Europskih prijestolnica kulture objavio je da je preporuka stručnog povjerenstva da Sjeverno Makedonski grad Skopje ponese titulu Europske prijestolnice kulture 2028. godine iz zemlje kandidatkinje / potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU. Uz Skopje, razmatrana je i prijava crnogorskog grada Budve.

 

Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života, ovom prilikom je izjavio: 2028. godine ponovo ćemo imati Europsku prijestolnicu kulture izvan Europska unije. Nakon Novog Sada (Srbija) 2022. i nadolazećeg Bodøa (Norveška) u 2024., grad Skoplje (Sjeverna Makedonija) 2028. također će ponijeti ovu titulu. Uvjeren sam da će grad i njegova regija iskoristiti ovu priliku za jačanje kulturnih i društvenih veza s Europskom unijom. Nadam se da će ova titula potaknuti kulturnu život i ambicije grada, i dovesti kulturu i kulturnu baštinu u srce njegovih različitih zajednica i promicati međukulturni dijalog u regiji. Također, uvjeren sam da će grad Skoplje (Sjeverna Makedonija) iskoristiti sve dugoročne kulturne, gospodarske i društvene koristi koje titula Europske prijestolnice kulture donosi.

 

O POSTUPKU ODABIRA

U skladu s Odlukom Europskog parlamenta i Vijeća, koja upravlja inicijativom Europske prijestolnice kulture, 2028. godine bit će tri Europske prijestolnice kulture - jedna u Francuskoj, jedna u Češkoj Republici te jedna u zemlji EFTA/EEA , zemlja kandidatkinja ili potencijalna kandidatkinja za članstvo u EU, a koja trenutno sudjeluje u programu Kreativna Europa.

U prosincu 2021. godine Komisija je pozvala zainteresirane gradove zemalja EFTA/EEA , kandidatkinja ili potencijalna kandidatkinja za članstvo u EU da podnesu prijave za titulu Europske prijestolnice kulture 2028. U uži izbor ušla su dva grada: Budva (Crna Gora) i Skopje (Sjeverna Makedonija) koji su pozvani da dorade svoje prijave do 28. kolovoza 2023. godine te su pozvani na završni odabrani sastanak u Brusselsu 19. rujna. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka sastavljeno od 10 članova, za odabir Europskih prijestolnica kulture, pregledalo je prijave.

 

KAKO GRADOVI POSTAJU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Proces odabira Europske prijestolnice kulture odvija se u dva kruga. Nakon predizbornog kruga objavljuje se lista gradova koji ulaze u završni krug. U konačnom odabiru Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka preporučuje jedan grad za naslov, koji potom službeno potvrđuje dotična država. Glavni kriterij odabira grada jest dobro pripremljen kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom, koja potiče sudjelovanje stanovnika grada, dionika i susjedstva te privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora imati dugotrajan utjecaj i mora pridonositi dugoročnom razvitku grada, a gradovi moraju dokazati podršku lokalnih vlasti i operativne kapacitete za provođenje projekta.

 

NADOLAZEĆI GRADOVI KOJI ĆE NOSITI TITULU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

Svake godine, titulu Europske prijestolnice kulture nose dva do tri grada. Uz Skopje, 2028. godine titulu će ponijeti České Budějovice, 2028. godine titulu će nositi grad u zemlji kandidatkinji, potencijalnoj kandidatkinji ili zemlji EFTA/EEA (koji će biti odabran u rujnu) i grad u Francuskoj (koji će biti odabran u prosincu 2023. godine).

Tri europske prijestolnice kulture 2023. su Temišvar (Rumunjska), Elefsina (Grčka) i Veszprem (Mađarska), a nadolazeće su:

  • 2024.: Tartu (Estonija), Bad Ischl (Austrija) i Bodø (Norveška)
  • 2025.: Chemnitz (Njemačka) i Nova Gorica (Slovenija)
  • 2026.: Oulu (Finska) i Trenčín (Slovačka)
  • 2027.: Liepaja (Latvija) i Évora (Portugal)

 

POZADINA

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europskoj uniji. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati vidljivu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih sudionika te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Kad grad ponese titulu europske prijestolnice kulture ujedno dobiva sjajnu priliku da kulturnim programima promijeni svoj imidž, postane vidljiviji na karti svijeta, promiče održivi turizam i unaprijedi svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu i gospodarsku situaciju u gradu i u okolici. Ciljevi ove inicijative su relevantniji nego ikad - pružiti Europljanima priliku da saznaju više o kulturama jedni drugih kako bi uživali u njihovoj zajedničkoj povijesti i vrijednostima te kako bi iskusili osjećaj pripadnosti istoj europskoj zajednici i razvili europske kulturne veze i partnerstva te naglasili ulogu kulture u razvoju gradova.

 

Izvor.